Sportska sjećanja: Kada je Ajverson „prodao“ krosover Džordanu

Ako je Majkl Džordan košarkaški mesija za cijeli svijet, Alen Ajverson je košarkaški mesija za Filadelfiju.

Većina ljubitelja NBA lige kada kažu košarka u Filadelfiji misle isključivo o Alenu Ajversonu, koji je definitivno sinonim za igru pod obručima u “Rokijevom gradu”. 12. marta 1997. godine Ajverson je bio samo ruki iz Džordžtauna, većina stanovnika Filadelfije nije imala pojma ko je Alen Ajverson, ali je on te noći protiv aktuelnih NBA šampiona Čikago Bulsa “stigao” u ligu i pokazao da je nova NBA zvijezda rođena.

Publika u Filadelfiji je te noći ispunila dvoranu u svom gradu, najviše iz želje da vidi Majkla Džordana, ali niko nije mogao da ih krivi zbog toga. Seventisiksersi su te sezone zabilježili samo 16 pobjeda i publika nije imala pretjerano puno razloga da posjećuje mečeve svojih ljubimaca. Iako to nije bio prvi susret MJ-a i AI-a, već treći, iako do tada Ajverson nije prikazao neke vrhunske partije protiv “Letećeg”, ovog puta je sve bilo drugačije. "The Answer" je igrao odlično od početka susreta, ali nije bilo važno ni to što je baš protiv šampiona postavio rekord karijere sa 37 poena, on bi i dalje bio samo “novi tip” da se sredinom posljednje četvrtine nije desio “magičan” trenutak koji je potpuno definisao dalju karijeru Alena Ajversona.

Izašao je Ajverson iz jednog bloka, a ispred njega se našao Majkl Džordan, svi ostali igrači su se sklonili i pustili Alena i Majkla da igraju 1 na 1. U tom trenutku se čuo Fil Džekson, koji je uzviknuo: "Majkl, kreni na njega.” Pozornica je definitivno bila spremna, Ajverson protiv Džordana, u tom trenutku David protiv Golijata, na košarkaškoj bini, pred publikom koja je eksplodirala kao da je u pitanju završnica sedmog meča NBA finala.

- Uvijek sam pričao svojim prijateljima da kada budem na "velikoj sceni" da ću pokušati da izvedem moj najbolji potez – govorio je Ajverson kasnije o tom trenutku.

Tada je Ajverson uradio dva krosovera koji će ostati njegov zaštitni znak tokom cijele karije, a u trenutku kada je činio drugu promjenu, Majkl je otišao na pogrešnu stranu, a Alen se tada diže na šut i pogađa koš sa vrha reketa preko Džordana, koji je i pored sjajnog Ajversonovog driblinga uspio nekako da se “vrati” i pokuša da izblokira “The answera".

Publika u Filadelfiji je “poludela”, “klinac” je uspeo Džordana da “pošalje po burek” na način na koji je Majkl to radio svojim protivnicima. Iako se Džordan u milisekundi oporavio od Alenovog krosovera i pokušao da ga izblokira to uopšte ne umanjuje genijalnost Ajversonovog poteza. Bio je to trenutak kada je publika u Filadelfija poslije Džulijusa Irvinga, Mozesa Melouna i Čarlsa Barklija dobila svog novog idola, a u tom trenutku se halom čuo komentar: Hej, ovaj klinac je prokleto dobar.

Poslije tog meča u američkim medijima je osvanuo naslov "Alen Ajverson je zvanično stigao!"

- Hteo sam da stavim svoj krosover na probu, da vidim da li je stvarno toliko dobar. To što je uspio protiv najboljeg igrača koji je ikada igrao, učinilo je da se osjećam savršeno – rekao je Ajverson poslije meča o svom potezu.

Koliko je Ajversonov potez bio genijalan i ostavio trag na ljudima u Filadelfiji možda najbolje govori angdota koju je Alen ispričao mnogo godina kasnije.

- I danas djeca od pet-šest godina dolaze kod mene i ne kažu: "Jeste li vi Alen Ajverson?” već kažu: "Ti si onaj kome je prošao krosover protiv Majkla Džordana, zar ne?” To je definitivno bio poseban trenutak u mojoj karijeri, jer je Majkl bio moj idol.

Budimo realni: teško da će se iko na prvu sjetiti nekog “školovanja” Majkla Džordana i zato Ajversonov potez dobija dodatno na težini. Kako je tada novajlija Alen Ajverson “prodao” krosover Džordanu i izveo jedan od najboljih poteza 1997. godine na NBA parketima možete se podsjetiti u snimku koji je pred vama.

sportskasecanja.com

Tagovi: