Lakše do helikopterskog spasavanja

 Gorska služba spasavanja /GSS/ Republike Srpske potpisala je sa Oružanim snagama BiH ugovor o korišćenju vojnog helikoptera za potrebe spasavanja u situacijama kada je to prijeko potrebno, potvrdio je Srni načelnik te službe Nenad Ikonić.

Ikonić, na čiju je inicijativu ugovor potpisan, istakao je da će dostupnost helikoptera olakšati spasiocima zbrinjavanje unesrećenih i brže prebacivanje do najbliže zdravstvene ustanove. 

On je napomenuo da je i ranije heliopter Oružanih snaga BiH bio dostupan za akcije spasavanja, ali da je sada procedura za njegovo angažovanje dodatno pojednostavljena, tako da se podrška iz vazduha neće više čekati 24 sata, već će u urgentnim situacijama GSS-u biti omogućeno da dobije hitnu helikoptersku pomoć. 

U vojnoj bazi Rajlovac u Sarajevu, u organizaciji Oružanih snaga BiH i GSS Republike Srpske, ove sedmice je održana obuka helikopterskog spasavanja. 

U teorijskom i praktičnom dijelu obrađena je tema spasavanja iz helikoptera i spuštanje užetom, a učestvovali su članovi šest stanica GSS službi iz BiH, među njima i sedam članova GSS-a Foča. 

Tagovi: