Šamac postaje članica mreže opština i gradova Evrope (FOTO)

U Salzburgu je u organizaciji Instituta regija Evrope, u periodu od 24. do 26. semptembra održana 13. po redu Konferencija evropskih regija i gradova. Svečano otvorenje upriličeno je u Kongresshausu, dok je Konferenciju otvorio Johanes Han, komesar za proširenje EU.

Institut regija Evrope osnovan je 2004. godine kao politička, ekonomska i privredna asocijacija na čijem čelu je gospodin Franc Šausberger, koja za cilj ima promovisanje i umrežavanje različitih regija, gradova i privrednika centralne i jugoistočne Evrope. Pored predstavnika gradova i regija konferencija okuplja i veliki broj privrednika kao i predstavnika javnog i političkog života.

1

Načelnik Šamca, Đorđe Milićević prisustvovao je Konferenciji, te se tom prilikom sastao sa gospodinom Šausbergerom sa kojim je dogovoreno učlanjenje opštine Šamac ovoj asocijaciji, čije su članice i pojedni gradovi iz Bosne i Hercegovine, kao što su Banja Luka, Doboj te Brčko distrikt.

– Ovo je bila jedna veoma značajna prilika da promovišemo potencijale sa kojima raspolažemo s obzirom da je na Konferenciji prisustvovao veliki broj privrednika sa područja centralne i jugoistočne Evrope. Sa gospodinom Šausbergerom dogovoreno je da opština Šamac od sljedeće godine postane članica ove asocijacije što je za nas od izuzetnog značaja. Sa jedne strane to se ogleda u samoj promociji imidža naše opštine dok sa druge strane pojedine opštine članice mogu da nam svojim iskustvom pomognu pri izradi projekata koje bi u saradnji sa njima aplicirali ka Fondovima EU – izjavio je načelnik Milićević.

Tagovi: