Učenici iz Šamca i Vukosavlja učestvovali u trodnevnom kampu (FOTO)

Udruženje građana ''Budućnost'' održalo je trodnevni kamp u prirodi za oko 90 učenika osnovnih i srednjih škola iz opština Šamac, Vukosavlje i Domaljevac-Šamac.

Učenici i njihovi nastavnici bili su smješteni u sportsko-rekreativnom centru ''Hajdučke vode'' u Tesliću, a druženje je obuhvatilo razne edukativno-kreativne radionice, sportske aktivnosti, ali i uživanje u prirodnim ljepotama ovog centra.

„Radionice su bile usmjerene na važnost recikliranja i smanjenja zagađenja životne okoline, kao i na važnost smanjenja rizika od prirodnih katastrofa, te podizanja ekološke svijesti učenika. Željeli smo da im damo do znanja da kontinuiranim i zajedničkim radom zajednica može pomoći u smanjivanju efekata katastrofa, a da djeca u tome igraju veoma važnu ulogu. Upravo iz tog razloga smo kroz radionice, pa čak i neke slobodne aktivnosti, razgovarali o važnosti uspostavljanja stvarne i dugotrajne „kulture prevencije“, kroz mišljenje i djela, jer samo tako će kada budu odrasli ljudi moći da razumiju posljedice lošeg ophođenja prema okolini i negativne faktore ljudskog djelovanja.

Moramo naglasiti da su svi učenici bili veoma zainteresovani za učešće u diskusijama i svim ostalim aktivnostima i da im je učešće u kampu, ali i prisustvo ekološkim radionicama koje smo održali proteklog ljeta, pomoglo u razumijevanju prirodnih pojava, ali i katastrofa koje su nas zadesile“, rekla je Gordana Vidović, direktorica UG „Budućnost“.

Zadovoljstvo što su bili dio ovog kampa u priorodi nisu krili ni učenici, ni njihovi nastavnici.

„Shvatila sam da mi ipak možemo mijenjati svijet u kojem odrastamo, bez obzira što smo još uvijek samo djeca. Drago mi je što sam bila dio ovog kampa na kojem sam, osim što sam dosta toga naučila, upoznala mnogo novih drugara sa kojima ću nastaviti da se družim i poslije“, rekla je učenica iz OŠ Vukosavlje.

Kamp u prirodi dio je projekta „Uspostavljenjem održivih mehanizama saradnje i koordinacije do efikasnijeg sistema zaštite i oporavka zajednica pogođenih poplavama“, koji finansira Evropska unija, a koji UG „Budućnost“ realizuje u tri opštine: Šamac, Vukosavlje i Domaljevac-Šamac.

 

(buducnost-md.org) 

Tagovi: