BiH ni blizu Evropske Unije

BiH nije ni blizu kandidatskog statusa za EU, a pogotovo ga ne može dobiti početkom iduće godine kako to obećava predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović.

Ovakva ocjena može se izvući ako se uzme u obzir da BiH još nije stigla ni do pola, a kamoli do kraja puta, kada je riječ o ispunjavanju obaveza koje zahtjevaju kandidatski status.

Mada iz Savjeta ministara BiH uvjeravaju da je proces tehničke finalizacije odgovora na pitanja iz Upitnika Evropske komisije u završnoj fazi, jasno je da taj posao neće biti uskoro završen.

Kako je potvrđeno u Direkciji za evropske integracije BiH, prevodioci su tek prošle sedmice počeli sa prevođenjem do sada finalizovanih i potvrđenih odgovora na Upitnik EU, ali se ne zna do kada će taj posao da traje.

- Prevođenje će se odvijati sukcesivno, kako odgovori budu potvrđivani i u skladu sa dnevnom prevodilačkom normom. S obzirom na to da nije poznat ukupan broj stranica koje treba prevesti, kao ni kada će odgovori, čiji sadržaj bi trebalo usaglasiti - biti spremni za prevod, u ovom trenutku nije moguće reći koliko će prevođenje trajati – rečeno je  u Direkciji.

Istovremeno, ni državni parlamentarci ne gaje optimizam predsjedavajućeg Predsedništva BiH Dragana Čovića da bi BiH početkom naredne godine mogla da dobije kandidatski status.

- Kada prvi čovek Predsedništva BiH tako nešto kaže, onda bi valjda trebalo da zna šta govori. Naravno, to je samo logično razmišljanje. Ali, mislim da on nema pojma šta govori i da sva njegova retorika polazi s apsolutno neutemeljenih osnova, kao da on, iz ne znam kog razloga, obmanjuje i sebe i javnost – kaže poslanik SDP u Predstavničkom domu BiH Mirsad Mešić.

Dodaje da je nemoguće očekivati da BiH u skorije vreme ispuni uslove koji se od nje očekuju, jer su, prije svega, ogromni problemi oko funkcionisanja aktuelne vlasti na nivou BiH.

- Ta vlast nije spremna da se odgovori kada je početak, a kada kraj godine, a kamoli nešto drugo – ističe Mešić.

Poslanik DF Maja Gasal-Vražalica, takođe, se slaže da su rokovi oko kandidatskog statusa BiH, sa kojima u javnost izlaze pojedini članovi Predsjedništva BiH – nerealni.

- Ne znam ko bi više povjerovao u takve konstatacije članova Predsjedništva. Od maja prošle godine imamo neka obećanja o kandidatskom statusu. Takav optimizam je zamajavanje javnosti, odnosno skretanje pažnje sa krucijalnih problema u državi. Lično ne smatram da ćemo uspjeti da do kraja godine ispunimo uslove. Voljela bih da grešim, ali sa ovakvim načinom radom, dnevnim redom sjednica, održavanjem i neodržavanjem sjednica, apsolutno sam pesimistična kada govorimo o dobijanju kandidatskog statusa – navela je Gasal - Vražalica.

Rok 15. decembar

Predsjedništvo BiH je na posljednjoj sjednici zadužilo Savjet ministara BiH da, u saradnji sa Vladom RS, Vladom Federacije BiH, vladama kantona i Vladom Brčko Distrikta, preduzme sve neophodne aktivnosti s ciljem dostave odgovora iz Upitnika Evropske komisije, najkasnije do 15. decembra ove godine.

(Blic)

Tagovi: