Budžet Šamca konačno izašao iz minusa, nastavlja se razvoj opštine

Godina koja je iza nove vlasti u opštini Šamac, te vrijeme tokom kojeg je radila široka koalicija formirana u ovom gradu, period je u kojem je započet razvoj opštine i rješavani su nagomilani problemi naslijeđeni od prethodne vlasti, rekao je načelnik opštine Šamac Đorđe Milićević.

Milićević ističe da su od prethodne vlasti naslijedila dug  od 12 miliona KM – samo po pravosnažnim sudskim presudama trebalo je isplatiti pola miliona KM, dugovi za podsticaje iznosili su 128.000 KM, a naslijeđeno je i veoma nepovoljno kreditno zaduženje kada je riječ o strukturi duga emisije obveznica iz 2009. Godine.

Kada je riječ o finansijama naglašavam da smo izvršili jednu potpunu konsolidaciju opštine u 2017. godini. To podrazumjeva da ćemo do kraja godine završiti restruktuiranje postojećeg duga. Ukupno naslijeđeni dug restruktuiraćemo po povoljnijim uslovima  dugoročnim kreditom od 12 godina po kamatnoj stopi od 4,4 odsto umjesto dosadašnjih 5,9 odsto i godišnje ćemo umjesto 1,7 miliona KM na kredite davati oko 600.000 KM“, naglasio je Milićević.

Načelnik je najavio da će 2017. godina biti završena u suficitu jer su neporeski prihodi opštine veći za 800.000 KM, odnosno, duplo veći nego u 2016. Godini.

„Poslije sedam godina Opštinska uprava po prvi puta isplaćuje plate u bruto iznosu. Ostvareno je niz ušteda u funkcionisanju opštinske administrativne službe, novi Pravilnik o sistematizaciji radnih mjesta. Šest  radnika je manje u opštinskoj upravi, a  ostvarene su uštede i po osnovu odborničkog dodatka nekih 30.000 KM. Danas se  domaćinski odnosi prema funkcionisanju opštine“, kaže Milićević.

Takođe, nakon dosta godina Šamac ima ozbiljniju investiciju vrijednu četiri miliona KM - tržni centar „Bingo“, gdje će se zaposliti 40 novih radnika, a prodajom zemljišta ovoj firmi naplaćena je jednokratna renta oko 400.000 KM.

„Donešen je novi Pravilnik o podsticaju za zapošljavanje i podsticaj za kupovinu nove opreme i mašina, a podijelili smo dosada 43.000 KM. Do do kraja godine biće to i 50.000 KM ukupno za podršku privredi i preduzetnicima koji trenutno funkcionišu na ovom području“, kaže Milićević i dodaje da su kroz projekat „LIFE“ koji je realizovan u saradnji sa Ambasadom Velike Britanije olakšali svakom preduzetniku i investitoru da brže i uz minimalne komunalne i administrativne takse registruju svoju djelatnost.

Milićević najavljuje da će sledeće godine formirati poslovnu zonu na površini Razvojno – preduzetničke zone.

„Kada je riječ o našem preduzeću „Slobodna zona“ negdje oko 60.000 KM godišnje će biti uštede. Ispunili smo uslove Uprave za indirektno oporezivanje zajedno sa opštinom Domaljevac - Šamac gdje smo uložili preko 60.000 KM u novu kolsku vagu, terminal i video nadzor koji su bili preduslov za dalje funkcionisanje „Slobodne zone“, kaže Milićević.

Podsjetio je da je preduzeće „Vodovod i kanalizacija“ povećalo naplatu usluge, vodovodni priključak je pojeftionio na 390 KM, a smanjeni su i gubici vode.

Nakon 30 godina asvalitirana je dionica puta Obudovac 2 – Pelagićevo, vrijednosti 150.000 KM uz učešće 100.000 KM, Jedinice za koordinaciju pri Ministarstvu poljoprivrede, 50.000 KM opština Šamac. U toku je sanacija tri ulice u Šamcu vrijednosti 7.000. KM, a započeta je rekonstrukcija Doma kulture u Gajevima, te izgradnja arterškog bunara na području Lugova i Novog Sela vrijednosti 60.000 KM“, kaže Milićević.

Formiran je savjet za poljoprivredu i privredu kao savjetodavna tijela opštine, a na osnovu datih podsticaja zaposleno 26 ljudi. Ove godine će prvi put biti isplaćeni svi podsticaji u iznosu od 70.000 KM, a povećana je i naplata od koncesionih naknada za poljoprivredno zemljište - prošle godine je to bilo 15.000 KM, a ove 80.000 KM.

 „Sproveli smo javni poziv za dodjelu poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu RS i za 52 poljoprivredna proizvođača podijelili smo 562 ha, a ostalih 158 ha ćemo podijeliti putem javne licitacije do kraja godine“, kaže Milićević dodajući da je u oblasti poljoprivrede uveden veći red kada je u pitanju eksploatacija šljunka u saradnji sa Vladom RS i sa  Vodama Srpske gdje su našli rješenje.

Za ljepši Šamac i napredak

Načelnik je rekao da će sljedeće godine nastaviti akciju „Za ljepši Šamac“ i uređenje užeg jezgra grada, započeto je u ređenje keja, te projekat „Ušće“, koji će biti sportsko – rekreativni centar. Početkom naredne godine biće raspisan javni poziv za obnovu fasada u užem centru grada, a nastaviće podržavati vantjelesnu oplodnju i prvačićima dijeliti po 100 KM za polazak u školu.

 „Kada je riječ o povratničkim mjesnim zajednicama sa  Ministarstvom za izbjegla i raseljena lica Vlade RS završili smo izgradnju kapele u Hrvatskoj Tišini, ograde na groblju u Zasavici, rasvjetu na području Hasića“, kaže Milićević.

Zimzograd i Dani meda

Milićević ističe da se u oblasti kulture i društvenih djelatnosti sa mnogo manje utrošenih sredstava uradilo mnogo konkretnih aktivnosti. Najavio je da će 15. i 16. decembra biti održan Sajam meda, prehrambenih i tradicionalnih proizvoda, a od 26. decembra do 1. januara 2018. godine građani Šamca će moći da uživaju u čarolijama „Zimzograda“, sa bogatim programom.

 

Tagovi: