Potpisan projekat ''Zdravlje i starenje''

Načelnik opštine Šamac Đorđe Milićević i koordinator švajcarskog Crvenog krsta – kancelarija u Tuzli (CK) Serafina Vilušić potpisali su u Šamcu sporazum u okviru projekta ''Zdravlje i starenje'',projekat traje do 2020. godine, a finasijeri su švajcarski CK sa 107.000 KM i opština Šamac sa 50.000 KM.

Načelnik opštine Đorđe Milićević zahvalio se švajcarskom CK i istakao da ovo nije prvi projekat koji realizuju sa njima, te da svi njihovi projekti spadaju u red onih koji olakšavaju život na ovom području.

„Ovo je više nego značajan projekat koji će biti implementiran na području opštine u narednih tri godine zajedničkim učešćem opštine i švajcarskog CK. On podrazumjeva brigu i njegu starih lica. U prvoj godini biće 30 korisnika, a očekujemo da će se u narednim godinama taj broj i povećati“ – kaže Milićević dodajući da će im svi maksimalno biti na raspolaganju uz pomoć medicinskih sestara i negovateljica da bi im u ovim teškim vremenima olakšali život.

Koordinator programa njege i pomoći u kući u okviru projekta „Zdravlje i starenje“ pri švajvarskom CK u Tuzli Serafina Vilušić kaže da je ovo nastavak programa od prije četiri godine, ili druga faza koji je započeo u BiH, a sada se proširio na opštinu Šamac i grad Doboj.

 

„Riječ je o pružanju podrške u vidu njege i popmoći u kući starijoj populaciji kojima iz različitih razloga za ostanak u vlastitom domu potrebna pomoć i njega drugog lica. Glavni implementing partner u ovm projektu je CK opštine Šamac“ – kaže Vilušićeva.

Ona dodaje da se odmah po zvaničnom kreće u konkretnu realizaciju projekta, a radi se o osoblju njegovatelja, medicinara i certificiranim njegovateljima koji će pružati usluge u kući preko CK Šamac ljudima u njihovim kućama.

„Svi oni će biti sa Biroa za zapošljavanje i biće plaćeni za svoj rad. U okviru ovog projekta prvo se moraju stvoriti neki tehnički uslovi, da bi se krenulo sa implementacijom konkretnih aktivnosti na terenu. Švajcarski CK pored ovih sredstava od 107.000 KM koje porazumijevaju operativne troškove za implementaciju projekta uložiće sredstva i u adaptaciju prostora koji je neophodan“ – kaže Vilušićeva dodajući da će isto tako učestvovati i u daljoj edukaciji, jačanju kapaciteta CK da što kvalitetnije implementira usluge na terenu.

Tagovi: