Srbi i Hrvati zajedno proslavili nastupajući Božić u selu kod Šamca

Svečano je bilo u Gornjem Hasiću kod Šamca, gdje su Hrvati i Srbi sjeli zajedno za sto da proslave nastupajući katolički Božić.

Uz šasicu ljute, i prazničnu trpezu razgovarali su o svemu i svačemu, a ponajviše o problemima koje povratnike muče.

"Ima još rasvjeta da se provede i imamo čišćenje puteva, nasipanje, dotjerivanje groblja i tako te ostale neke stvari još", kaže Ilija Bratić, predsjednik MZ Gornji Hasić

"Mi smo infrastrukturno dosta toga uradili. Imamo problem sa zdravstvenom zaštitom, sa penzijsko invalidskom, imamo problem sa obnovom stambenih jedinica i u narednom periodu očekujemo pomak u tome", rekao je Ilija Ivanović, zamjenik načelnika opštine Šamac.

Načelnik Đorđe Milićević došao je sa dobrim vijestima i obradovao hrvatske povratnike. Ulične rasvjete će, kaže, biti kao i zdravstvene zaštite.

"Već smo u dva navrata u drugoj polovini godine razgovarali i sa ministarstvom i sa nadležnim fondom kako bi se ovaj problem riješio, jer ozbiljan broj ljudi koji ovdje živi, a ne može ostvariti svoje zdravstveno osiguranje", rekao je   Đorđe Milićević, načelnik opštine Šamac.

Dobrim vijestima tu nije kraj. Početkom sljedeće godine gradiće se dvadeset povratničkih kuća uz pomoć Regionalnog stambenog fonda.

(ATV)

Tagovi: