Samo u BiH: Zeničanin na krovu zgrade sagradio kuću

Da u Bosni i Hercegovini može raditi ko šta i kako želi, najbolje svjedoči primjer iz Zenice, gdje je jedan Zeničanin na krovu stambene zgrade napravio pravu kuću! Ovaj nesvakidašnji prizor u zeničkom naselju Jalija, na Jalimanovom putu, godinama izaziva pažnju prolaznika, ali i gnjev stanara te zgrade, piše Avaz.

Od terase na krovu on je odlučio napraviti objekt koji liči na kuću, a bez saglasnosti nadležnih službi. Fotografija ove neobične građevine nedavno je postavljena i na društvenim mrežama, gdje je postala hit i izazvala je brojne, ugavnom negativne komentare.

Semira Karić iz Službe za urbanizam, imovinsko-pravne, geodetske poslove i katastar nekretnina Grada Zenica kazala nam je da je građanin Safet Agović od njih zatražio saglasnost za gradnju, ali je nije dobio.

"U vezi s gradnjom kuće na zgradi ova služba nije izdala odobrenje, čak je dva puta davala odbijenicu. Koliko imam informacije, Služba za inspekciju donijela je rješenje o rušenju, ali do danas nije realizovano", pojašnjava Karić.

Od vidno ogorčenih stanara ove zgrade saznajemo da Agović nije dobio nikakvu saglasnost ni od stanara, a da ova gradnja nije jedini posao koji je, kako kažu stanari, radio na svoju ruku.

"Ko je to dozvolio, ostaje dugogodišnje pitanje. Nas niko ništa nije pitao. Radio je šta je htio. Osim što je dogradio objekt na zgradi, razvodio je i grijanje kako je htio i još štošta", kaže jedan od stanara sporne zgrade.

Željeli smo dobiti pojašnjenje i od Agovića, ali u stanu nije bilo nikoga.

Bez objašnjenja

Na ovu problematiku na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća upozorila je vijećnica Sanja Renić, koja je za naš list izjavila da se ovakve i slične stvari dešavaju u posljednjih nekoliko godina.

"Ta kuća na zgradi nalazi se prekoputa moje zgrade. Žalosno je gledati svakog dana u to, a da niko ništa ne poduzima", navela je Renić.

Sabira Helvida, pomoćnica gradonačelnika za ekologiju, komunalne i inspekcijske poslove, nije nam mogla dati objašnjenje zbog čega nikad nije provedeno rješenje o rušenju ovog objekta, pravdajući to da je na čelu te službe svega deset mjeseci.

Urušavanje izgleda grada 

Osim što se u Zenici, ali i u BiH, može sve, pa i graditi kuća na zgradi, ovo nije usamljen primjer urušavanja izgleda grada. Tako u Zenici građani masovno, na svoju ruku, zatvaraju balkone, a postoje i zgrade s fasadom u čak četiri boje.

"Građani, prema pravilu, ne smiju zatvarati balkone bez saglasnosti. Ako se radi fasada, za to, također, treba saglasnost i ne smije jedan stanar mijenjati fasadu nego to moraju učiniti svi", upozorava Semira Karić iz Službe za urbanizam.

Avaz

Tagovi: