Šta se gradi u plavom pojasu rijeke Bosne?

Prostor pored magistralnog puta Doboj-Šamac, na mjestu gdje je vodena bujica rijeke Bosne izazvala katastrofalne poplave prije četiri godine, uskoro bi mogao postati veliko gradilište.

Odluku o tome donijeli su odbornici vladajuće većine predvođene SDS-om u Skupštini Doboja, pristupajući izradi regulacionog plana za izgradnju poslovnog objekta sa ugostiteljskim, hotelskim i uslužnim sadržajima.

Izmjenu regulacionog plana zatražio je Benjamin Lukavica iz Klokotnice (FBiH), koji je već nasuo jedan dio terena, kako bi parcele površine oko deset dunuma izdigao do visine Magistralnog puta.

U obrazloženju odluke o izmjeni regulacionog plana stoji da je potrebna njegova promjena radi izgradnje poslovnog objekta sa ugostiteljskim, hotelskim sadržajem, samouslužne autopraonice i samouslužne benzinske pumpe.

Istovremeno, odbornici opozicije oštro su negodovali na sjednici Skupštine, tvrdeći da je riječ o plavnom pojasu i da je neprihvatljiva izgradnja objekata između rijeke Bosne i nasipa na kome se nalazi magistralni put M-17.

Smatraju da se izdizanjem terena smanjuje prostor namijenjen za izlijevanje Bosne u ekstremnim uslovima, što može uzrokovati nove poplave.

"Nedopustivo je da se taj investitor tako ponaša. Sa kojim pravom i na osnovu koje dokumentacije se radi nasipanje terena. Tražili smo od Inspektorata RS da izađu na građevinski, ekološki i inspektor za vode", rekla je Sanja Vulić, šef Kluba SNSD u lokalnoj skupštini.

Ona je podsjetila da su stručnjaci stava da je neplanska gradnja u pojasu između nasipa na kome se nalazi magistralni put i rijeke Bosne bila jedan od uzroka katastrofalne poplave u maju 2014. godine.

Šef kluba SP Srđan Todorović navodi da je odluka o izmjeni regulacionog plana apsurdna.

"Gradonačelnik Obren Petrović i skupštinska većina traže novo kreditno zaduženje zbog odbrane od poplava, odnosno preventivnih sadržaja, a onda istovremeno predlažu gradnju u plavnom pojasu", tvrdi Todorović.

Odeljenje za inspekciju je nedavno investitoru Benjaminu Lukavici naložio da prestane sa radova na nasipanju terena.

Međutim, Lukavica, navodno, nije dobio kaznu, jer je pristao da prekine radove i ukloni građevinske mašine sa parcele. Lukavica nije želio da daje izjave i poručio je da ga tim povodom više ne zovu.

Potrebna saglasnost institucija

Kako se saznaje, Lukavica ima dozvolu za nasipanje male parcele od oko 300 metara kvadratnih, koja je trebala biti namijenjena za parkiranje kamiona. Nasip je, međutim, izgradio na gotovo dvadeset puta većoj površini. Gradska inspekcija nije mu naplatila kaznu, dok su radovi stali. Ipak za nastavak radova potrebne su dozvole JP "Voda RS" i "Puteva RS".

(dobojski.info)

Tagovi: