Američki turisti o Balkanu: Hrana je bizarna i svi stalno puše

Američki turisti su šokirani Hrvatskom, a na mrežama objavljuju svoja iskustva sa ljetovanja u ovoj zemlji.

Turisti koji dolaze iz Amerike u Evropu, često dožive kulturološki šok kada treba da ispoštuju neka od pravila poput izuvanje obuće u gostima ili se šokiraju kada porcija hrane koju su naručili stigne u manjem obimu nego što su navikli kod kuće. Amerikanci na internetu nerijetko izražavaju utiske o Balkanu, a Hrvatska je za njih zemlja koja je poprilično šokantna, bar ako je suditi po komentarima koje ostavljaju po forumima.

- Hrana u Hrvatskoj je ukusna, ali se mogu pronaći jela koja su itekako bizarna. Jela koja se pripremaju od želuca krava i svinja, kobasice od svinjske krvi nisu za svakoga - piše Leon. Takođe, ne dopada im se navika Balkanaca da gotovo u svakom trenutku imaju cigaretu u rukama.

- Grozno je koliko ljudi puše. Na svakom koraku može se osjetiti dim, a ponekad je naći kafić u kojem se može disati nemoguća misija. Vidio sam žene koje guraju dečja kolica s cigaretom u ustima, kao i djecu od 12,13 godina koja gase opuške po putu - užasnuto kaže Džon. 

Amerikance u Hrvatskoj najviše šokiraju javni toaleti koji se plaćaju, kao i "besplatni na kojima zaposleni prodaju toalet papir" te "izvlače novac od turista u nuždi koji nemaju drugu opciju nego da ostave novčanice ako nemaju kovanice".

Neki komentarišu da ih "toalet mafija" ne čudi jer to nije ugodan posao. Takođe, Amerikanci imaju "traume" od žena koje bez srama odlaze u muške toalete, a neki od njih imali su neugodna iskustva kod prijatelja jer odvod "nije radio". Isto tako, neobično im je kako Hrvati ne ostavljaju velike napojnice.

- Moj prvi obrok u Zagrebu bili su ćevapčići u malom restoranu s prijateljem iz Hrvatske. Platio sam, ali nisam ostavio veliku napojnicu jer su me upozorili da u Evropi nisu toliko velike kao u Americi. Prijatelj je vidio novčanicu koju sam ostavio na stolu, zgrabio je i tutnuo mi je u džep uz riječi kako je to zaista previše - navodi Amerikanac.

mondo.ba

Tagovi: