BiH oborila turističke rekorde

Za šest mjeseci ove godine BiH je po broju turističkih posjeta oborila rekord, uključujući i onaj iz famozne 2019. godine, koja je do tada bila najbolja, nakon čega je turističkim radnicima konce pomrsila pandemija virusa korona.

U prvom polugodištu te, 2019. godine BiH je posjetilo 713.745 turista, od januara do juna 2020. tek 209.802, u istom periodu 2021. bile su 328.624 posjete, a u 2022. je za šest mjeseci zabilježeno 594.485 posjeta.

U tekućoj godini hotelijeri i svi ostali koji se bave turističkom djelatnošću i te kako imaju razloga za zadovoljstvo jer je za šest mjeseci, kako je iz Agencije za statistiku BiH potvrđeno "Nezavisnim novinama", ostvareno 732.380 posjeta, od čega najviše u junu, kada ih je bilo 166.172, što je za 17,3 odsto više u odnosu na juni 2022. godine.

Banja Luka je jedan od gradova koji se i te kako mogu pohvaliti brojem turističkih posjeta.

Banja Luka je već 2022. godine ostvarila sedam odsto više dolazaka i noćenja u odnosu na pretpandemijsku 2019. godinu, koja je bila istorijski maksimum. Oporavili smo se puno brže nego mnoge destinacije u BiH, ali i u odnosu na svjetski prosjek, pošto je svijet u 2022. zabilježio svega 60 odsto prometa u odnosu na 2019. godinu - kaže za "Nezavisne novine" Mladen Šukalo, samostalni stručni saradnik u Turističkoj organizaciji Banja Luka.

Ove godine situacija je još bolja... Banja Luka iz mjeseca u mjesec bilježi istorijske maksimume kada je riječ o posjetama, u šta se, prema riječima Šukala, mogu uvjeriti svi, jer će širom grada čuti da se govore brojni svjetski jezici.

U pet mjeseci ove godine imali smo oko 35 odsto više noćenja i dolazaka u odnosu na do tada rekordnu 2022. godinu. Mi se nadamo da će taj trend biti nastavljen. Treba imati na umu da se statistički podaci odnose na tipove smještaja - hoteli, moteli i pansioni i ne obuhvataju promet u smještajima kao što su apartmani, sobe za iznajmljivanje i kuće za odmor, a oni bilježe ekspanziju, tako da je promet puno veći - rekao je Šukalo.

Razloge za zadovoljstvo imaju i turistički radnici u Bijeljini.

Dragan Tešić, portparol Turističke organizacije grada Bijeljina, takođe potvrđuje da su, kada je o rezultatima riječ, srušili rekord. Srušili su ga, zapravo, još prošle godine, a ove godine su nadmašili prošlogodišnji.

Ove godine, za prvih šest mjeseci, broj dolazaka povećan je za više od 2.000 i broj noćenja je povećan za više od 4.000 u odnosu na isti period prošle godine. U svakom slučaju smo zadovoljni. A porastao je i broj jednodnevnih dolazaka, koje nijedna statistika ne evidentira - kazao je Tešić za "Nezavisne novine".

Iz Agencije za statistiku BiH naveli su da je u BiH, u junu, u ukupno ostvarenom broju noćenja, učešće domaćih turista bilo 33 odsto, dok je 67 odsto učešće stranih turista.

U strukturi noćenja stranih turista u junu 2023. najviše su ostvarili turisti iz Turske (11,3 odsto), Srbije (10,5 odsto), Hrvatske (10 odsto), Njemačke (5,3 odsto), Slovenije (5,1 odsto), Poljske (4,8), SAD (4,7), Ujedinjenih Arapskih Emirata (4,1), itd.

nezavisne.com

Tagovi: