BiH sve atraktivnija destinacija za turiste

 Da je Bosna i Hercegovina postala itekako atraktivna destinacija za turiste širom svijeta potvđuje činjenica da je samo u novembru prošle godine ostvareno više od 96.000 posjeta što je 39,8 odsto više u odnosu na isti period 2021. godine, podaci su Agencije za statistiku BiH.

Najviše posjeta nam je dolazilo iz Hrvatske, a veliki broj turista je pristizao i iz Srbije i Slovenije, a posebno je zanimljivo što su dolazili i posjetioci iz Irana koji su se, prema istim podacima najduže i zadržavali.

- Takođe veliki je broj posjeta zabilježen od strane turista iz Slovenije, Turske, Njemačke, Crne Gore, SAD-a, a i Italije, što zajedno sa Hrvatskom, Srbijom i Slovenijom čini 66,8 odsto ukupnih posjeta - poručili su iz Agencije za statistiku BiH.

Prema istim podacima turisti, kako domaći, tako strani su u novembru prošle godine noćili više od 200.000 puta.

- Od ukupnog broja noćenja za novembar više je bilo stranih turista i to 59,1 odsto, dok je domaćih bilo 40,9 odsto - podaci su ove Agencije.

Domaći turisti su takođe više posjećivali atraktivna bh. mjesta u novembru, i to u odnosu na isti period 2021. godine, 17,6 odsto više.

- Strani turisti su noćili u Bosni i Hercegovini za 48 odsto više nego u odnosu na isti period 2021. godine - kazali su iz Agencije.

Njih je bilo iz različitih daljih zemalja, te pored državljana Irana koji su se u prosjeku zadržavali devet noćenja, turisti su pristizali i iz Egipta a njihovo prosječno zadržavanje je bilo po šest noćenja.

- Po dužini zadržavanja na trećem mjestu su turisti Finske koji prosječno ostali pet noćenja, potom ide Brazil sa četiri, a relativno dugo se zadržavaju turisti iz Malte, Indije pa čak i Japana - podaci su Agencije.

Kako je kazao Miodrag Lončarević, direktor Turističke organizacije Republike Srpske, razlog sve većih posjeta turista, naročito stranih su sa jedne strane dobre cijene, a sa druge strane niz zanimljivih aktivnosti koje im BiH nudi.

Prema njegovim riječima, turizam Bosne i Heregovine je nešto novo i za domaće i za strane turiste.

- Domaći turisti su počeli posjećivati atraktivne bh. destinacije, prvo zbog ponude vaučera, nakon čega su nastavili dolazili i narednih sezona - kazao je Lončarević za "Nezavisne novine".

Kako dodaje, najposjećenije destinacije u Srpskoj su banjski centri i banje koje su veoma zanimljive za posjetioce.

Prema broju posjeta, kako kaže Lončarević, prednjače Banja Luka, u kojoj se u jeku sezone jedva moglo pronaći slobodno mjesto, a pored nje, svake godine je veoma atraktivno Trebinje.

U novembru 2022. u okviru djelatnosti - Hoteli i sličan smještaj turistima je bilo na raspolaganju ukupno 16.906 soba i apartmana što je za 6,5 odsto više u odnosu na novembar 2021, a prema vrsti smještajnog objekta najveći broj noćenja ostvaren je u okviru djelatnosti Hoteli i sličan smještaj sa učešćem od 94,5 odsto.

U vezi sa smještajem i noćenjem iz Udruženja turističkih agencija BiH ne vjeruju ovim brojkama jer, kako kaže, oni su u realnosti značajno veće.

- Način na koji se statistički podaci obrađuju kod nas je dosta upitan, po onome što vidimo i znamo broj posjeta a i noćenja u BiH je značajno veći od registrovanog - kazali iz Udruženja za "Nezavisne".

nezavisne.com

Tagovi: