Blokiran račun Vodovoda, Skupština Šamca traži reprogram duga

Račun komunalnog preduzeća “Vodovod i kanalizacija” blokiran je zbog prinudne naplate duga od 256.800 maraka, povodom čega je održana i tematska sjednica Skupštine opštine. Usaglašen je zaključak da se od Ministarstva finansija zatraži reprogram duga, i s tim u vezi, donesena Odluka o založnom pravu kao hipoteci radi osiguranja plaćanja reprograma.

Osnovni dug od 251.180 maraka, uvećan za kamate, nastao je do 2016. godine, a potražuju ga Vode Srpske za posebne vodne naknade. U aprilu iste godine, usaglašeno je da se dug periodično otplaćuje. Međutim, kaže direktor Mihailo Đurđević koji je tu funkciju preuzeo u aprilu 2017. godine, prethodni menadžment nije ispoštovao dogovoreno, dok je on svaki mjesec izmirivao obaveze po pitanju tog reprograma.

"Od 2016. godine i potpisivanja reprograma pa do mog dolaska nije uplaćen ni jedan anuitet i to je već bilo zrelo za raskid tog ugovora, ali na osnovu usmenog dogovora koji smo imali sa direktorima Voda Srpske to je trajalo sve do 30. jula ove godine", kaže Đurđević.

Budući da je Vodovod strateško preduzeće od vitalnog značaja za opštinu i građane, Skupština je donijela Zaključak kojim se od Ministarstva finansija traži da odobri reprogram duga.

"Paradoksalna je činjenica da u protekle tri godine, što priznaju iz samih Voda Srpske, u potpunosti se servisiraju sve tekuće obaveze Vodovoda, riječ je o dugu nastalom do 2016. godine, gdje su Vode Srpske uputile blokadu računa i raskinule ugovor o reprogramu toga duga", rekao je načelnik opštine Šamac Đorđe Milićević ističući da je u protekle tri godine aktuelni menadžent Vodovoda uspio da servisira sve svoje obaveze, da ima manji broj radnika, te da je naplatu vode podigao na 100 odsto.

"Vjerujem da će Ministarstvo finanasija sagledati sve okolnosti i odobriti reprogram duga, kako bi račun Vododovda bio odblokiran i da bi grad i opština normalno funkcionisali", rekao je Milićević.

Opozicija nije podržala informaciju o stanju u Vodovodu, a predsjednik Kluba odbornika SNSD-a Vedran Đurđević je rekao da nisu uzete u obzir sve okolnosti iz tog perioda niti su iznesene relevantne činjenice, te da se odgovornost za novonastalu situaciju želi pripisati SNSD-eu.

"Navođene su neke informacije iz perioda 2008-2016. godine koje nisu mogle da daju objašnjenje zbog čeka je račun Vodovoda blokiran od strane Poreske uprave, dok je od 2016-2020. nastojano da se objasni kako se uduplala naplata Vodovoda i smanjio broj radnika, pa zašto nije servisiran taj ranije dospjeli dug iz tih sredstava", kaže Đurđević.

Skupština opštine je na Prvoj tematskoj sjednici, jednoglasno, donijela Odluku o osnivanju založnog prava kao hipoteke na gradsko-građevinsko zemljište vrijedno 321.900 maraka, radi obezbjeđenja plaćanja poreskog duga.

M. L.