Dio opozicije kivan na Borenovića zbog podrške Stanivukoviću

Iako je bilo izvjesno da će aktuelni gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković dobiti podršku PDP-a da uđe u trku za drugi mandat, zvanična kandidatura kao da je iznenadila dio opozicije.

Tako je lider liste Za pravdu i red Nebojša Vukanović komentarišući epilog višemjesečne unutarstranačke borbe između prvog čovjeka najvećeg grada u Srpskoj sa jedne, i njegovih partijskih kolega Igora Crnatka i Milka Grmuše, sa druge strane, „osuo paljbu“ ka lideru PDP-a Branislavu Borenoviću.

Podsjećamo, druga po snazi opoziciona stranka u Srpskoj formirala je radnu grupu, koja je brojala šest članova, te Predsjedništvu stranke trebala predložiti ime kanidata za gradonačelnika Banjaluke. Imajući u vidu da je Stanivukovića podržao Borenović a Crnatka Grmuša, te da počasni predsjednik PDP-a Mladen Ivanić nije imao pravo glasa, izbor je trebala donijeti Mira Pekić, poslanik u Parlamentu BiH. Međutim, kako saznaje „Glas Srpske“, ona nije mogla „prelomiti“, te je odluka u potpunosti pala na Predsjedništvo koje je većinski bilo za Stanivukovića.

Vukanović u reakciji na pomenutu odluku nije štedio riječi dok je kritikovao Borenovića te je, između ostalog, poručio kako će lider PDP-a zbog toga snositi posljedice.

- Ovim je okončana borba dvije frakcije u PDP-u, jedne koja je bila na opozicionom kursu koju je predvodio Crnadak i druge saradnje sa SNSD-om, koju su predvodili Stanivuković i Borenović. PDP je definitivno, nažalost, skrenuo ulijevo i postaje privjesak Milorada Dodika i SNSD-a. Žao mi je Crnatka i drugih časnih ljudi i iskrenih opozicionara u PDP-u koji su nažalost ostali u manjini. Podrškom Drašku, Borenović se vratio na fabrička podešavanja, u 2006. godinu kada je bio ministar omladine, porodice i sporta u Vladi Milorada Dodika – poručio je Vukanović.

Imajući u vidu da se Crnadak i Grmuša nisu pojavili na konferenciji za medije koja je uslijedila nakon izbora kandidata, počelo se spekulisati i o njihovom daljem političkom angažmanu i da li će on biti u okviru PDP-a.

- Crnadak i Grmuša nisu sa nama na konferenciji za novinare zato što su otišli da zauzmu mjesto u restoranu gdje ćemo svi zajedno na ručak - rekao je Borenović, aludirajući na to da partiji koju vodi ne prijete novi lomovi, sličnim onim dok je stranku napuštala Jelena Trivić.

Međutim, ubrzo nakon toga oglasio se na društvenoj mreži „H“ i sam Grmuša, koji nije krio nezadovoljstvo epilogom glasanja.

- Ne mijenja se ništa i nikad neće. Banjaluka i Republika Srpska pokazaće uskoro kičmu koju su dinastije pomislile da su slomile. Nikakvog slikanja, nikakvog druženja, nikakvog žderanja i nikakve saradnje sa njima i njihovim pijunima neće biti što se mene tiče – napisao je Grmuša, dok se Crnadak nije oglašavao.

Imajući u vidu da je Stanivuković PDP-ov izbor, sada je i više nego izvjesno da će Banjalučani na glasačkim listićima imati najmanje tri kandidata. Pored aktuelnog gradonačelnika, kandidati će biti i doktor Nikola Šobot, ispred SNSD-a, te Jelena Trivić, ispred Narodnog fronta, stranke čiji je lider.

Ukoliko se opozicija ne dogovori oko jednog imena, otvorenu mogućnost za vlastite kandidate ostavili su SDS te lista Za pravdu i red Nebojše Vukanovića. U nekoliko navrata kandidature su spominjali i SDP te Demos.

U četvrtak, 11. aprila, najavljen je sastanak četiri opozicione stranke, SDS-a, PDP-a, Narodnog fronta i liste Za pravdu i red, na kojem će se razgovarati o kandidatima i ko će kome dati podršku.

Glas Srpske

Tagovi: