DOBOJ: Bespravno oduzeto zemljište zbog auto-puta

U selu Bušletić kod Doboja 30 dunuma zemljišta je bespravno uzeto vlasnicima, zbog izgradnje auto-puta 5C , kako oni tvrde, i to na dva mjesta - 20 dunuma na mjestu gdje se nalazi petlja i 10 na mjestu trase auto-puta.

Vlasnici kažu da ih niko ništa nije obavijestio, te da su nakon vanrednog stanja i odlaska na njive, umjesto plodnih oranica zatekli šljunak, mašine, nasipe i krš.

Vlasnici parcela u selu Bušletić kod Doboja, gdje prolazi trasa auto-puta 5C, kažu da su mašine izvođača radova, firme “Integral-inženjering”, tokom vanrednog stanja, protivzakonito ušle na njihova imanja i uništile voćnjake i usjeve, bez bilo kakvog obavještenja ili rješenja.

- Bio sam prinuđen da svojim vlastitim tijelom branim svoju imovinu. Kada sam ih pitao, ko vam je dozvolio da uđete na moj posjed, rekli su mi da su dobili mig iz Vlade Republike Srpske. Pitao sam ih, ko im je namignuo? Odgovora nije bilo. Ja sam, naravno upoznat sa tim da je zemljište pod eksproprijacijom. Nisam protiv izgradnje auto-puta, ali isto tako, ne može neko moju djedovinu, moju imovinu, da uzme na takav način, kaže jedan od vlasnika uzurpiranih parcela, Miroslav Lazić.

Dodaje da je CJB Doboj izlaskom na lice mjesta konstatovao da je imovina uzurpirana. Nakon toga počinje njihova borba. Vještak procjenjuje da je vrijednost zemljišta 20 maraka po metru kvadratnom. Dobijaju poziv od izvođača radova, sa pitanjem koliko novca žele za zemlju. Odgovor je bio jasan.

- Mi svoju zemlju ne otimamo, jer je ona već oteta, od strane vas, navodi Lazić.

Pošto su vlasnici parcela mahom stariji ljudi, nakon ukidanja zabrane kretanja zbog korone, šokirani su prizorom koji su zatekli. Njihove plodne oranice, zasute su šljunkom.

- Sad sam došao, ne mogu ni da prepoznam, ne znam gdje mi je njiva. Sad je to sve zasuto, uništeno. Niti se ko javlja, niti ko zove da pita da li treba šta ili ne treba. Jednostavno, njive nema, kaže Ratko Marković, iz sela Bušletići kod Doboja.

Novak Ostojić kaže da je i sad gradio puteve svuda po Doboju, ali, kaže ovo nikada nije vidio.

- Ovo je nama krvavo uzeto, dodaje.

- Poštovala sam Dodika, glasala za njega, ne borim se za tuđe, samo za svoje. Nije to ukradeno ni zapljačkano. 60 godina moj suprug i ja smo radili na zemlji, imali smo svega  Da sam ja zdrava, ja bih štap u ruke, i našla bih ja i Dodika, žali se starica Draginja Ostojić, koja je takođe oštećena.

- Kao cijenu za ovu zemlju, “Integral-inženjering” nudi 5 maraka, a država nam nudi 3,5 marke. I kažu idemo na sud ako ne pristanemo na tu cijenu, tvrdi Simeon Bogdanović, koji se nakon dugogodišnjeg rada u Sloveniji vratio da radi i uživa u voćnjaku, na svojoj zemlji.

- Kažu da cijena zavisi od toga u kojoj ste partiji. Pripadnici vladajuće stranke naplaćuju pare, njima je jedna cijena, ovima je druga. Ja sam isto bio član Dodikove partije, ali sada je se odričem. Ne želim da budem dio ovakvog sistema, dodaje Bogdanović.

(IZVOR: RTV BN)