Doboj: Kandidaturama najavili kriminalne izborne radnje

Jedanaest političkih subjekata prijavilo se da će za predstojeće Opštinske izbore imati svog kandidata za gradonačelnika Doboja, dok će ih 55 sa još 34 pojedinačna kandidata boriti se za osvajanje odborničkih mandata, od ukupno 31, koliko ih ima u Skupštini grada.

To su podaci iz Centralne izborne komisije BiH, koja je objavila liste ovjerenih političkih subjekata i nezavisnih kandidata za izbore u BiH, 15. novembra.

Ono što je karakteristično za Doboj, a vrlo izvjesno i za većinu drugih sredina u RS i FBiH, je da je ne mali broj stranka i pojedinačnih kandidata i na ovim izborima vidio priliku da se okoriste. To se može vidjeti iz besmislenih kandidatura, kako za gradonačelnika, tako i za Skupštinu grada Doboj.

Naime, među 11 političkih subjekata koje su najavili da će imati svog kandidata za prvog čovjeka izvršne vlasti su, osim SDS, SNSD, PDP, SP RS i Ujedinjene Srpske i stranke poput SNS RS – FBiH ili bošnjačka Pokret demokratske akcije – PDA, za koju niko nije čuo da postoje i djeluju u ovom gradu. Primjera radi, velike stranke koje imaju centrale u FBiH, kao što su SDA, SBB, SDP, DF i druge neće imati svog kandidata za gradonačelnika u Doboju.

Kod podnesenih i ovjerenih prijava za Skupštinu grada se nalaze tek zanimljivi podaci, jer su među ostalima svoje kandidate nagovijestili Zavičajni socijaldemokrati ili Savez za Stari grad, Stranka za bolje Goražde, Čapljinska nova stranka – Čapljina u srcu, odnosno, stranke od kojih neke nisu istakle kandidaturu ni u svojim gradovima, stotinama kilometara daleko od Doboja.

Čini se da se time i za ove izbore političke stranke rugaju i biračima i CIK, pa i onima koji donose zakone u BiH, jer je očigledna njihova namjera da isticanjem kandidata samo obezbijede mjesta u biračkim odborima, koje bi tokom izbornog procesa do izbornog dana mogli prodavati glavnim političkim subjektima.

NEZAVISNI KANDIDATI

Po dosadašnjoj praksi i izbornim ciklusima, drskost i nagovještaj kriminalnih radnji u izbornom procesu će posebno biti izraženi kada su u pitanju kandidature nezavisnih kandidata. Naime, kada je u pitanju Doboj, među 34 čija su imena ovjerena kao kandidati za odbornike u Skupštini grada nema niti jednog poznatog zvučnog imena, odnosno političara. Riječ je o anonimnim osobama, od kojih su nekolicina bili kandidati i na prethodnim izborima, a osvojili su manje od deset glasova. Neki čak nijedan, što znači da ni oni sami nisu glasali za sebe, niti članovi njihovih porodica.

Praksa je pokazala, da se ovakvi "političari" kandiduju ili to umjesto njih učini određena interesna grupa ili stranka, samo da bi u žrijebanju za biračke odbore dobili mjesta koja kasnije ustupaju za novac drugim jačim strankama.

Pitanje je samo da li će i ovaj puta nadležni, prije svega CIK i zaduženi za provođenje i nadgledanje izbornog procesa, zažmiriti i praviti se da ne znaju o čemu se radi.

Ljubinko ĐURIĆ