Dobre vijesti: Inflacija opada, kriptovalute rastu, FTX ima para

 Višemjesečno propadanje vrijednosti kriptovaluta se zaustavilo sa početkom 2023. godine i u posljednje dvije sedmice pokazuje znakove snažnog oporavka.

Najvrednija kriptovaluta Bitcoin, koji se 22. novembra srozao na samo 15,711, danas se bliži vrijednosti od 23.000 dolara. Prvog dana Nove godine, Bitcoin je koštao 16.605 dolara.

Druga po vrijednosti kriptovaluta, Ethereum skočio je proteklih dana na 1.637 dolara sa 1.199 dolara za koliko se trgovalo prvog dana januara.

Oporavak kriptotržišta uslovljen je uticajem više faktora, rekao je za portal CAPITAL izvršni direktor kripto mjenjačnice Balkan Crypto Exchange (BCX) Boris Majstorović, prije svega slabljenjem inflacije.

- Indeks potrošačkih cijena u Sjedinjenim državama pokazuje smanjenje inflacije. Takođe, američke Federalne rezerve najavile su opadanje referentne kamatne stope sa 75 baznih poena na 50, odnosno za 0,5 odsto. FED-ova labavija politika prema kreditima pokazuje da će inflacija opadati. Oslabio je i dolar, što se pokazalo dobro za Bitcoin, a i tržište hartija od vrijednosti, djelimično vezano za kriptotržište se konsoliduje. Ova dva tržišta sada se prate međusobno u rastu i padanju, što nije bio ranije slučaj. Sve ovo su pokazatelji da se situacija smiruje, a tržište se oporavlja - kaže Majstorović.

Osim Bitcoina, podigla se i oporavila Solana. Ona je naglo potonula zbog povezanosti sa propalom kriptoberzom FTX, čiji je osnivač Sem Bankman-Frid uhapšen i optužen da je ukrao milijarde dolara od klijenata sa berze kriptovalute kako bi otplatio dugove njegovog hedž fonda fokusiranog na kripto.

- Pojedini neki tokeni su bili zasnovani na Solani. Kada je pao FTX, pala je i ona. Kada su objavili vijest da su našli veliku svotu novca i to 700 miliona dolara na nekim računima, povjerioci su se ponadali da bi se mogli namiriti, što je poguralo Solanu gore. Vidio sam jedan dan da je porasla za 35 odsto. Bilo je mnogo negativnih vijesti za FTX, a evo i jedna pozitivna koja doprinijela rastu kriptovaluta - rekao je Majstorović.

U 2023. godini, kaže on, može se očekivati je usvajanje zakona MICA u Evropskom parlamentu koji će definisati kompletno kriptotržište EU i on bi mogao značajno da utiče na rast ili pad kriptotržišta.

- Niko ne zna kako će tržište reagovati, može pozitivno, jer će zakonska regulativa uticati na zaštitu ulagača, a opet može dovesti i do odliva i padanja vrijednosti. Postoje ljudi koji na kriptoberzama hoće da zarade pošteno i na to gledaju kao na investiciju. Međutim, postoje i oni koji ulažu prljav novac da bi ga oprali. Koliki je srazmjer između jednih i drugih, definitivno će se odraziti na ovo kada se usvoje zakoni i dođe do povlačenja sumnjivih sredstava. Nije poznato koliko takvog novca ima na kriptotržištu, ali će se saznati uskoro - kaže Majstorović.

CAPITAL.ba

Tagovi: