Dodikovo preduzeće “za primjer” zakinulo povjerioce za 11,5 miliona KM

Okružni privredni sud u Prijedoru nakon jedanaest godina okončao je stečaj u mesnoj indsutriji “Impro” iz Prijedora. Preduzeće koje je tadašnja vlast predstavila kao primjer dobre privatizacije povjerioce je zakinulo za 11,5 miliona maraka, dok se investitorima i vlasnicima koji su ga kupili sudi za kriminal i zloupotrebe.

“Impro” je privatizovan 2006. godine, gdje se kao investitori pojavljuju otac i sin, Novo i Siniša Sukara sa svojim preduzećem “Orion 3” koje preuzima većinski paket akcija.

Milorad Dodik u martu 2009. godine, tada kao predsjednik Vlade Republike Srpske obilazi pogone “Impra” u Brezičanima kod Prijedora i oduševljava se onim što vidi.

Ovo preduzeće je primjer uspješne privatizacije. Zadovoljen je društveni i javni interes, obnovljena je proizvodnja, a zadovoljen je i interes investitora - rekao je tom prilikom Dodik.

Međutim, dvije godine kasnije idilična slika poslata tog dana iz Prijedora potpuno je srušena jer se ispostavilo kako su investitori mesnu industriju koristili za izvlačenje novca.

Tužioci iz Okružnog tužilaštva Banja Luka optužili su 2015. godine mlađeg Sukaru za zloupotrebu ovlašćenja u privredi.

Oni su naveli kako je od 2006. do 2010. godine kao predsjednik upravnog odbora i direktor “Impra” podizao kredite za porodičnu firmu “Orion 3” dok je kao garanciju zalagao imovinu prijedorskog preduzeća.

Ukupna šteta koju je nanio veća je od šest miliona maraka.

Okružni privredni sud u Prijedoru zadužio je stečajnog upravnika da do kraja isprati ovaj proces kako bi se od Sukare ta šteta naplatila, naravno, ako bi se navodi tužilaštva utvrdili kao tačni.

Generalno, povjerici su tokom postupka prijavili dugove od 21,4 miliona KM od čega im je 19,1 miliona KM priznato.

Od te sume izlučni povjerioci su prijavili 2,3 miliona KM, razlučni 4,5 miliona, a ostali povjerioci, među kojima i radnici (350.000 KM) 12,4 miliona KM.

Sa druge stane, imovina je bila procijenjena na 16,7 miliona KM, s tim da je 12,5 miliona bilo opterećeno hipotekama.

Kada se podvuče crta, povjeriocima je vraćeno ukupno 7,5 miliona maraka ili nepunih 40 odsto od svih priznatih potraživanja.

Skupština povjerilaca je jednoglasno usvojila Izvještaj stečajnog upravnika o provedenim radnjama u postupku, diobni bilans, finansijski izvještaj vezano za troškove postupka i prijedlog glavne diobe te dala saglasnost da se stečajni postupak zaključi, a da se stečajna masa ovlasti da unovči imovinu, te da prati krivični postupak pred nadležnim sudom proti Siniše Sukare radi eventualne naplate - navodi se u rješenju suda o zaključenju stečajnog postupka.

CAPITAL.ba