Nagrađeni autori najljepših fotografija Šamca

U Centru za kulturu u Šamcu sinoć su uručene nagrade pobjednicima foto konkursa Omladinske organizacije “Ono što volim u Šamcu”. Svečanost proglašenja najuspješnijih, uveličana je poetskom večeri koju su pripremili članovi Kluba istoričara Posavine.Sv

Najuspješniji mladi fotografi prikazali su simbole grada, obale Bosne i Save, ušće, kej, luku, stari sat, trg, crkvu, posavsku ravnicu. Stručni žiri i pratioci na društvenim mrežama, najviše glasova dali su fotografijama Ivane Kertić “Crkva”, Siniše Savića “Luka i vožnja” i Vanje Dumonjića “Kranovi”.

Gimnazijalka Ivana Kertić kaže da je fotografija njena velika ljubav, a da je pravoslavna crkva motiv koji joj je uvijek velika inspiracija.

"Htjela sam da pokažem jedan predivan pogled na crkvu obasjanu svjetlošću sutona i da taj trenutak i tu ljepotu podijelim sa drugima", rekla je Kertićeva. Ona je za najljepšu fotografiju dobila i novčanu nagradu od 50 maraka.

Drugo mjesto i 30 maraka pripalo je Siniši Saviću, koji, kaže, obožava vožnju biciklom sa drugarima, a omiljeno mjesto u gradu mu je luka na Savi. Trećeplasirani, Vanja Dumonjić dijeli Sinišinu ljubav prema Savi i luci, te je objektivom fotoaparata “uhvatio” kranove, što mu je obezbijedilo i novčanu nagradu od 20 maraka.

U Omladinskoj organizaciji Šamca odlučili su da ovog ljeta svoj grad predstave i promovišu na malo drugačiji način te su organizovali foto konkurs o temi “Ono što volim u Šamcu”. Predsjednica Omladinske organizacije Tatjana Mijanović kaže da im je cilj bio promocija Šamca, ali i afirmacije mladih, talentovanih fotografa.

"Na foto konkurs prijavilo se 18 osoba, kriterijumi su bili da fotografija bude autorska, originalna, da predstavlja motive Šamca, građevine, ljude, pejzaže. Izabrana je najljepša fotografije tako što su sabrane ocjene stručnog žirija i glasovi pratilaca na društvenim mrežama, fejsbuku i instagramu", rekla je Mijanovićeva.

Svečanost proglašenja najuspješnijih fotografija upriličena je u saradnji sa Klubom istoričara Posavine, koji su pripremili poetsko veče.

M. L.

Tagovi: