Doktori u UKC zapanjeni: Ženu 17 godina držali u zatočeništvu

Policijska uprava Banja Luka pokrenula je istragu o slučaju zapuštanja žene iz okoline Laktaša, stare oko 40 godina, koja je u dosta lošem psiho-fizičkom stanju primljena u Univerzitetski klinički centar Republike Srpske.

Žena, koju su navodno članovi njene porodice godinama držali u zatočeništvu, primljena  je u UKC 12. septembra ove godine nakon što je porodica pozvala Hitnu pomoć, jer se praktično nalazila na samrti, prenosi ATV.

Ljekari su je zatekli neuhranjenu, u besvjesnom stanju, sa ranama po cijelom tijelu.

- Ljekari su govorili da nikada ništa slično u životu nisu vidjeli... Neoprana godinama, žena je imala kosu do poda, koja je više ličila na limenu ploču nego na kosu. Bila je potpuno zapuštena, zbog čega je sve prijavljeno u PS Laktaši. Policija je postupila po prijavi, a ljekari su se izjasnili da ona na tijelu ima višestruke povrede od ležanja, odnosno dekubituse. Radilo se o dekubitalnim povredama do kosti. Druge povrede nisu mogli da potvrde - kaže izvor blizak istrazi.

Dodaje da je policija o svemu obavijestila dežurnog tužioca Okružnog javnog tužilaštva u Banjoj Luci. Policiji je naloženo da im se dostavi izvještaj o preduzetim mjerama i radnjama, odnosno da se uzmu izjave od članova porodice i da se, uz ljekarske nalaze, dostave tužilaštvu kako bi se utvrdilo da li u cijelom slučaju ima elemenata nekog krivičnog djela.

- Jedan od braće policiji je izjavio da njegova sestra od 2006. godine nije izlazila iz kuće. Dakle punih 17 godina... Takođe je naveo da se za to vrijeme porodica nikome nije obraćala za pomoć. Ni ljekarima, ni nadležnom Centru za socijalni rad, niti bilo kojoj instituciji - otkrio je izvor ATV-a.

Dodao je da ona uopšte nema lične dokumente. Navodno je završila samo osnovnu školu i živjela je u domaćinstvu sa majkom i dva brata. Zasada nije poznato da li će protiv njih biti pokrenut bilo kakav postupak, zbog zapuštanja, nepružanja pomoći, te sumnje da su je svjesno skrivali od javnosti i praktično držali u zatočeništvu.

Tagovi: