Duvana sve manje na šamačkim poljima

U šamačkom kraju sadnja duvana još uvijek nije završena, a radove u polju usporava kišno i hladno vrijeme. Od planiranih 145 hektara, zasađeno je oko 80 posto obradivih površina.

Mladen Simeunović iz Obudovca do prije deset godina duvan je uzgajao na oko tri hektara. Zbog skupe proizvodnje i niskih otkupnih cijena vremenom je duvan sveo na nešto više od jednog hektara, a proizvodnju preorijentisao na ratarske kulture. Od duvana, kaže, uprkos svim problemima neće odustati jer je u proizvodnju i izgradnju sušara uložio dosta novca.

- Duvan još uvijek nisam presadio na njivu, ova kiša ne dozvoljava radove. Inače, ova sezona nije dobro krenula, bilo je nekih administrativnih problema između organizatora proizvodnje i Poreske uprave, prvo smo čekali da se to riješi. Ni sjeme duvana nije imalo dobru klijavost i sad imam manjak rasada. Zbog toga od planiranih 1,5 hektar, posadiću vjerovatno 1,1 hektar, kaže Simeunović.

Poljoprivredna zadruga „Obudovac“ iz Obudovca proizvodnju duvana organizovala je na 50 hektara, odnosno, za blizu 20 posto manje nego prošle godine. Maksim Petrović, direktor zadruge kaže da je i kod njih proizvodnja malo kasnila, ali da se to neće odraziti na dalji rast i razvoj biljaka.

- Bilo je malo problema oko nicanja rasada, bilo je par hladnih dana sa mrazom, što je takođe uticalo na mlade biljke. Ljudi sada imaju manjak rasada, snalaze se, jedni od drugih kupuju. Mi smo im ranije isporučili sav ugovoreni repromaterijal i zaštitna sredstva. Procjenjujemo da je do sada zasađeno oko 80 posto površina, i da će taj posao, ukoliko vremenski uslovi dozvole, biti završen u narednih sedam dana.

Na području Šamca ove godine planirana je sadnja duvana na oko 145 hektara oranica kod 60 kooperanata poljoprivrednih zadruga “Slatinka” i “Obudovac”

M. L.

Tagovi: