Gasni interkonektor Srbija - Bugarska pušten u funkciju

Gasni interkonektor Srbija - Bugarska pušten je u funkciju. Kao alternativni pravac snabdjevanja Srbiji obezbjeđuje energetsku bezbjednost.

Ceremoniji puštanja u rad gasovoda, vrijednog 94 milona evra, u mjestu Trupale kod Niša, prisustvovali su predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, predsjednik Bugarske Rumen Radev, predsjednik Azerbejdžana Ilham Alijev i ambasador Evropske unije u Srbiji Emanuel Žiofre.

Povezujemo Bugarsku sa Srbijom, povezujemo Srbiju sa Evropskom unijom, a u tom smislu ova infrastruktura ima strateški značaj i za Srbiju i za Evropsku uniju - kazao je šef delegacije EU u Srbiji Emanuel Žiofre.

Evropska unija snažno je podržala ovaj projekat kako bi se diversifikovali izvori snabdevanja energijom za Srbiju i zaista time se okončava puna zavisnost od ruskog gasa. Nama su potrebni pouzdani partneri i potrebni su nam pouzdani dobavljači - poručio je Žifre, prenosi RTS.

Ukazao je da je EU omogućila gotovo 50 miliona bespovratnih sredstava za ovaj projekat, a Evropska investiciona banka je dala 25 miliona povoljnih kredita.

Predsjednik Bugarske Rumen Radev rekao je da je gasni interkonektor mnogo više od infrastrukturnog projekta.

To je simbol uspješne i plodonosne saradnje između Srbije, Bugarske i Azerbejdžana. Saradnja koja vodi održivom ekonomskom rastu regiona i izraza volje da zajedno gradimo  evropsku budućnost - naveo je Radev.

Rekao je da vjeruje da će inetrkontektor povećati interesovanje za nova ulaganja.

Predsjednik Azerbejdžana Ilham Alijev zahvalio je "dragom prijatelju Aleksandru" na pozivu, a za Srbiju je rekao da je prelijepa zemlja.

Alijev je podsjetio da su Srbija i Azerbejdžan strateški partneri i da dvije zemlje brzo razvijaju svoje odnose.

Ministarka energetike Dubravka Đedović Handanović poručila da je danas veliki dan za odnose Srbije, Bugarske i Azerbejdžana.

- Iako je ovaj projekat planiran već dugi niz godina i obezbeđivanje sredstava pre svega iz EU, hvala im na tome, trajalo dugo godina, uspeli smo za samo godinu dana da završimo radove i da se dogovorimo sa našim prijateljima iz Azerbejdžana o isporukama gasa, ali takođe i da koordiniramo sa prijateljima iz Bugarske, da se povežemo, da se spojimo na granici između Srbije i Bugarske - navela je Đedović Handanović.

nezavisne.com

Tagovi: