Igre iz srpske Krajine u Kanadi

Škole srpskog folklora "Sloga" iz Stoni Krika pored Hamiltona u Kanadi organizovala je u subotu 15. februara godine Krajiško veče.

Više od 100 članova prikazalo je i pokazalo da kulturno nasljeđe Korduna, Banije, Like, Dalmacije i Bosanske Krajine nije zaboravljeno i da se čuva daleko i od zavičaja.

Svu ljepotu narodnog blaga pet ansambala, od dječjeg do omladinskog, dočaralo je igrom i pjesmom, ali i originalnim narodnim nošnjama iz tih krajeva, što je publika u prepunoj sali u Hamiltonu sa velikim oduševljenjen  prihvatila i svaki nastup prekidala aplauzima.

Posebnost ovog događaja je i u tome što su roditelji djece folkloraša pripremali autohtona jela tih krajiških regija po receptima svojih baka. Krajiško veče je teško zamisiti bez krajiških pjesama za što su se probrinule pjevačke grupe "Sinovi Korduna" i "Ćemer" iz Toronta, kao i Mirko Petrinjac i orkestar Milivoja Dorontića.

Već sljedećeg dana, u nedjelju, 16. februara godine folkloraši Škole srpskog folklora "Sloga" u Hamiltonu su učestvovali na Festivalu nacija.  Pod motom “Zajedništvo kroz igru” sedam nacionalnih ansambala od škotskog i srpskog do indijskog i japanskog kroz različite tradicije dočarali su multikulturalnost na kojoj počiva kanadsko društvo.

Škola srpskog folklora u Hamiltonu osnovana je 2010. godine i pored organizovanja godišnjeg koncerta i krajiške večeri nastupaju na smotrama folklora i zabavama u Hamilotnu, Nijagari i drugim gradovima u Kanadi, a gostovali su i u Sjedinjenim Amaričkim Državama. Narodne nošnje ovom ansamblu pripremaju Mica Navala (baka dvoje igrača) i Đurđica Daić koja pokreće brojne aktivnosti na kojima "Sloga" učestvuje. Od osnivanja ove folklorne grupe u Stoni Kriku koregoraf je LJubomir (Luka) Popović.

I. Vujanović