IRB: Drašković traži nešto što nije dogovoreno

Kompanija „Swisslion“ Rodoljuba Draškovića traži da se njihova investicija u Industriju alata Trebinje pretvori u vlasnički udio, a to nije dio dogovora o privatizaciji, kažu za CAPITAL iz Investiciono razvojne banke Republike Srpske.

Komentarišući Draškovićev zahtjev da se ide u sporazumni raskid ugovora uz uslov mu Srpska vrati 31,3 miliona KM ili će u suprotnom pokrenuti međunarodnu arbitražu, u IRB-u ističu da on jeste investirao više od 17 miliona u IAT, ali da je i kršio ugovor o privatizaciji.

To kršenje se, dodaju, posebno odnosi na segment zapošljavanja zbog čega su kupcu izrečene kazne.

- Jedan od ključnih zahtjeva kupca je bio da izvršenu investiciju u iznosu od 17,1 milion KM pretvori u svoj vlasnički udio IAT-u, a što nije bilo predviđeno Ugovorom o privatizaciji, niti zakonska regulativa u Republici Srpskoj dozvoljava ovakav vid dokapitalizacije - navode iz IRB RS.

Ovaj zahtjev kupca, kažu u IRB, je kontinuirano odbacivan, i pored upornog insistiranja da se stvore pretpostavke za ovakav vid dokapitalizacije.

- Sva ostala pitanja u vezi sa ugovorom o privatizaciji su okončana. Industrija alata od momenta izdavanja obavještenja o izvršenoj privatizaciji posluje kao društvo u većinskom vlasništvu preduzeća„Swisslion Takovo“, koji upravlja ovim preduzećem i opredjeljuje njegovu poslovnu politiku - naveli su iz IRB.

Iz IRB-a podsjećaju da je da je ugovor o prodaji državnog kapitala između Direkcije za privatizaciju i Koncerna „Swisslion-Takovo“ Beograd sklopljen 2007. godine i da je osim ugovorene cijene od 1,5 miliona KM kupac preuzeo i niz obaveza:

Uslovi iz ugovora o privatizaciji IAT-a:

Da u periodu od 5 godina u preduzeću zapošljava: u prvoj godini 1.192 radnika, u drugoj godini 1.270 radnika, a u trećoj, četvrtoj i petoj godini po 1.340 radnika,

Da u postupku internog organizacionog restrukturiranja sačini Program  socijalnog zbrinjavanja radnika i isti primjenjuje,

Da zadrži pretežnu djelatnost preduzeća u roku od 3 godine od izvršene privatizacije,

Da iz vlastitih sredstava izvrši investiranje u preduzeće u novcu ili stvarima u ukupnom iznosu od 17.113.513,00 KM: u prvoj godini 9.251.077,00 KM, u drugoj godini 4.840.680,00 KM i u trećoj godini 3.021.759,00 KM, a prema strukturi predloženoj u ponuđenom poslovnom planu,

Da predajom bankarskih garancija garantuje izvršenje ugovornih obaveza po godinama perioda poslovnog plana.

Drašković traži raskid ugovora o privatizaciji i 31 milion KM.

Ranije su za CAPITAL iz „Swissliona“ poručili da Vladi Republike Srpke nude sporazumni raskid ugovora o privatizaciji IAT-a uz uslov da im Srpska vrati 31,3 miliona KM koja su, kažu, uložili u IAT. Ako do toga ne dođe, ova kompanija pokrenuće međunarodnu arbitražu.

Ogorčeni su, kažu, u „Swisslionu“ jer ni 17 godina od privatizacije ugovor o privatizaciji nije zatvoren, iako je rok za zatvaranje bio pet godina.

Iz Vlade Republike Srpske se do sada nisu oglašavali, a ministar privrede Vojin Mitrović ranije je za CAPTAL rekao da je preko kabineta Predsjednika RS stigao zahtjev da se zemljište na kome pravo korištenja ima Industrija alata Trebinje, pretvori u pravo svojine jerDrašković na tom mjestu planira graditi objekte.

Drašković je u više navrata prozivao vrh Republike Srpske i prijetio napuštanjem RS, a posljednju takvu najavu imao je nedavno kada je saopštio da odustaje od svih daljih investicija u Hercegovini i predaje Gradu Trebinju svoju zadužbinu “Hram nauke i umjetnosti te da je helikopterom napustio Hercegovinu.

capital.ba

Tagovi: