Izrael bombardovao mete u Gazi: Ubijen komandant

Ponovo eskalirao sukob u pojasu Gaze, nakon bombardovanja izraelski ministar odbrane odobrio poziv 25.000 vojnika.

Izraelska vojska napala je danas mete u Gazi, saopšteno je u objavi koju su danas prenijeli mediji, prenosi CNN. Izraelski ministar odbrane Gantz unapred je odobrio poziv za 25.000 rezervista nakon bombardovanja Gaze. Saopšteno je da mete koje su gađane pripadaju Islamskom džihadu, manjoj od dvije glavne militantne grupe u Gazi. 

Radnik CNN-a koji se nalazi u Gazi video je kako medicinski radnici iznose dva tijela iz zgrade koja se zove Toranj Palestina, a koja je pogođena u jednom od napada. Iz bolnice Šifa u Gazi potvrdili su da su dopremljena tijela dvije ubijene osobe, a da ima oko 20 ranjenjih.

- Neprijatelj je počeo rat, nišaneći naše ljude, i mi imamo dužnost da branimo nas i naš narod, te da ne dozvolimo neprijatelju da mu prođu ove akcije - navodi se u saopštenju Islamskog džihada.

- U pojasu oko Gaze proglašena je "specijalna situacija - saopštila je Vojska Izraela

Ubijen komandant

Jedan od komandanata palestinskog pokreta Islamski džihad ubijen je u izraelskim udarima, saopštio je danas zvaničnik ove militantne grupe. Palestinski zvaničnici istovremeno su saopštili da je u izraelskim napadima ubijeno najmanje osam osoba, uključujući komandanta militanata, a ranjeno njih 40, javio je AP.

U međuvremenu, izraelska vojska saopštila je da je gađala ciljeve u Gazi, nakon višednevnih tenzija nastalih zbog hapšenja lidera palestinskih militanata, Basama al Sadija, prenosi Rojters.

Kako je naveo portparol izraelske vojske, prema njihovim podacima u udarima je poginulo 15 osoba. Lidera palestinskih militanata Al Sadija su ranije ove sedmice uhapsile izraelske snage tokom napada na grad Dženin na Zapadnoj obali.

Nakon tog hapšenja, Izrael je zatvorio sve prelaze u Gazi kao i neke obližnje puteve strahujući od odmazde palestinske militanata čije uporište je u Gazi.

mondo.ba

Tagovi: