Kovač na berzi traži 2,2 miliona KM za vraćanje dugova svoje pilane

Drvna industrija "Šipovo", čiji je vlasnik načelnik opštine Šipovo Milan Kovač, planira da se emisijom obveznica zaduži 2,2 miliona KM.

Preduzeću iz Šipova novac je potreban kako bi vratilo dugove po kreditima i kupilo oblovinu od “Šuma Srpske”.

U cilju prikupljanja neophodnog novca DI „Šipovo“ danas je uputila javni poziv investitorima za kupovinu obveznica.

Pored mjenica i hipoteke na nekretninama, kao obezbjeđenje ovog zaduženja Kovač je, između ostalog, dobio i garanciju od Garantnog fonda RS i to u iznosu od 660.000 maraka.

Emituje se 22.000 obveznica, pojedinačne nominalne vrijednosti 100 KM, ukupne nominalne vrijednosti 2,2 miliona KM - navodi se u javnom pozivu.

Početak upisa i uplate obveznica je 26. jun, a upis i uplata će trajati 30 dana.

DI „Šipovo“ obveznice emituje na sedam godina, a predviđena kamatna stopa iznosi šest odsto na godišnjem nivou.

U jedinstvenom prospektu emisije navedeno je da će se novac pribavljen emisijom obveznica koristiti za zatvaranje kredita kod Investiciono-razvojne banke RS (1,2 miliona KM) i Banke Poštanske štedionice (779.141 KM) te za plaćanje poreskih obaveza (52.355 KM).

Preostali iznos od 131.577 KM planiran je za plaćanje oblovine „Šumama RS“.

- Društvo će emisijom obveznica izvršiti finansijsku konsolidaciju kroz smanjenje mjesečnih odliva po osnovu kredita, a slobodna finansijska sredstva će ulagati u nabavku osnovnih sirovina i tekuće održavanje mašina i opreme u cilju obezbjeđenja kontinuiteta proizvodnje, rasta prihoda i održavanja standardnog kvaliteta proizvoda i zadržavanje postignute pozicije na tržištu - navedeno je u prospektu.

capital.ba

Tagovi: