Lidl registvovan u Banjaluci, Sarajevu i Brčkom: Traže se potencijalne lokacije

Iako se dolazak njemačkog trgovačkog lanca Lidl u Bosnu i Hercegovinu odvija pod velom tajne, što je u skladu s politikom te kompanije, prema saznanjima Klix, daleko od očiju javnosti odvijaju se aktivnosti za osvajanje tržišta BiH.

Kada je riječ o rješavanju “papirologije”, Lidl BiH d.o.o. registrovam je na adresi Maglajska 1 u sarajevskoj opštini Centar. Kao direktor društva naveden je Roland Šrajber, a Alen Halamić izvršni je direktor kompanije u BiH. Osnivač je njemački W E-International Zwiete GmbH, a kapital Lidla BiH nešto je manji od milion KM, tačnije 977.915 KM.

Sarajevo, Banjaluka i Brčko

Osim u Sarajevu, Lidl je registrirao poslovnice u Banjaluci, u ulici Sime Šolaje 1a te Brčkom, u Bulevaru mira 22. Rukovodilac obje poslovnice je Allen Halamić.

Prema našim saznanjima, predstavnici kompanije već su obavili susrete s predstavnicima sarajevskih vlasti, a vezano za lokacije. Kako nam je neformalno potvrđeno, Vlada Kantona Sarajevo njemačkom investitoru za potrebe distributivnog centra ponudila je lokaciju na potezu Bojnik – Butila.

Kako su iz delegacije Lidla izrazili i interesovanje za lokacije trgovina, Vlada je uputila upit sarajevskim opštinama i one su uglavnom pozitivno odgovorile u pogledu  iznalaženja lokacije do 10.000 kvadratnih metara, što je prema kriterijima Lidla.

Nije isključeno ni Istočno Sarajevo

Kao jedna od lokacija pominje se i devastirani Dom penzionera u Nedžarićima, opština Ilidža, koji Federalni zavod za penzijsko i invalidsko osiguranje odavno pokušava prodati.

Indikativnio je da je Vlada FBiH nedavno dala saglasnost za novi pokušaj prodaje, nakon čega je upućen javni poziv za dostavljanje ponuda putem zatvorenih koverti. Na prodaju je ponuđena ukupna površina zemljišta od 17.611 kvadratnih metara s devastriranim objektima, po početnoj cijeni od 10,3 miliona KM. Naglašeno je da je namjena objekta poslovna, a ponude je trebalo dostaviti do 18. maja.

Otvaranje ponuda i direktni pregovori s ponuđačima bili su zakazani za 4. juni. Međutim, u Zavodu PIO ne otkrivaju detalje. Na upit koliko je ponuda pristiglo, kako su protekli pregovori i kakav je ishod istih, dobili smo odgovor tek “da prodaja još nije zaključena”.

Iako su se vlasti u Sarajevu stavile na raspolaganje da olakšaju administrativne i tehničke procedure, saznajemo da nije isključeno ni da Lidl poslovanje najprije otpočne u Istočnom Sarajevu.

Koliko su ove informacije tačne, nismo pokušali provjeriti u Lidlu BH, s obzirom na to da kompanija još nije registrirala ni telefonski broj.

Tagovi: