Mađarska mehanizacija zainteresovala poljoprivrednike iz Republike Srpske

Plato ispred „Arene Gradiška“ podsjeća na malo sajmište. Ovdje je u toku promocija programa podrške Vlade Mađarske privredi Republike Srpske, koja je započela izložbom poljoprivredne priključne mehanizacije.

Ovaj projekat iznikao je iz ranijeg dogovora Milorada Dodika, člana Predsjedništva BiH sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom.

- Ovo je prvi u nizu zajedničkih projekata. Ukupan okvir je 100 miliona evra. Zahvalni smo Mađarskoj , njenoj Vladi i premijeru Orbanu, koji se pokazao kao veliki prijatelj srpskoga naroda. Ove godine smo u Republici Srpskoj sufinansirali kupovinu 480 novih traktora, a ovdje se radi o mehanizaciji koju će koristiti ti traktori. Pozivam sve poljoprivredne proizvođače da se prijave i apliciraju - rekao je Dodik.

Željka Cvijanović, predsjednica Republike Srpske, rekla je da ovaj projekat govori o iskrenom i prijateljskom odnosu Mađarske prema Republici Srpskoj.

- Mađarska Vlada je ispoljila solidarnost, a mađarski narod je pokazao prijateljstvo prema nama. Konkretnim projektima pomažu našu poljoprivredu i mi se sada okrećemo razvoju sopstvenih kapaciteta - rekla je Cvijanovićeva.

Levente Mađar, zamjenik ministra spoljnih poslova i spoljne trgovine Mađarske predvodio je delegaciju svoje zemlje. Mađar je rekao da je odluka da se pomaže poljoprivreda u Republici Srpskoj zbog toga što ovdje postoji duga tradicija i odlični uslovi za agrarnu proizvodnju Mišo Maljčić, predsjednik Uzgajivača svinja RS rekao je da su svinjogojci regije Gradiška neposredno pred početak promocije održali sjednicu upravnog odbora i da su podržali projekat.

- Naravno da smo zainteresovani, jer nema stočarstva bez kvalitetnog ratarstva, bez dobrih prinosa i uroda. Ovdje je ponuđeno mnogo toga, od mašina za osnovnu i dopunsku obradu zemljišta, pa do tifona za navodnjavanje - rekao je Maljčić.

Projekat je podržao i agronom Savo Ugren, koji se u Bajincima na otvorenom, bavi govedarstvom po sistemu krava-tele.

- Ovdje je sve interesantno i ovo je jako dobra priča. Samo da ne bude komplikovana procedura i da se dođe do te mehanizacije. Ima raznovrsne mehanizacije i zainteresovan sam - rekao je Ugren.

I Dragan Ljubojević poljoprivrednik iz Cerovljana kod Gradiške kaže da je zainteresovan za obnavljanje vlastite mehanizacije.

- Obrađujem šest hektara zemljišta i interesuju me prikolica i manje tanjirače - naglasio je Ljubojević.

Iz Fondacije za održivi razvoj Republike Srpske „Progresus“ najavili su objavljivanje javnog poziva za dodjelu bespovratnih sredstava poljoprivrednicima u Srpskoj i Brčko Distriktu za nabavku poljoprivredne mehanizacije, opreme i alata u četvrtak, 1. septembra

B.G.

Tagovi: