Muzej sporta obilježio prvu godišnjicu postojanja

Muzej sporta u Banja Luci 13. novembra obilježio je prvu godišnjicu uspješnog rada.

Prvi ovakav Muzej u Republici Srpskoj do sada je imao četiri tematske postavke koje su prikazale uspjehe banjalučkih klubova, sportista ali i internacionalce koji su se obreli u jednoj postavci Muzeja sporta.

Osnivanje Muzeja sporta proizašlo je iz entuzijazma i velike volje rukovodstva Sportskog centra Borik ,te zaposlenih u ovom kolektivu. Adaptiranje malog prostora u sklopu dvorane Borik, teklo je postpeno kako su sredstva i uslovi to dozvoljavali, a konačan rezultat ogleda se u izložbama koje od zaborava čuvaju najtrofejnije pojedince, klubove i uspjehe. Muzej je upotpunio i turističku ponudu Grada Banjaluka , te se našao na mapi posjetioca grada na Vrbasu. 

Trofeji , medalje, dresovi i rekviziti iz istorije sporta ovdje zasijaju punim sjajem i vrate u neka prošla vremena svakog posjetioca. 

 „Trofejna Banjaluka“ bila je prva postavka gdje su prikazani uspjesi najtrofejnih Banjalučana koji su slavu Grada pronijeli daleko od rodne grude.

Potom je uslijedila međunarodna postavka pod nazivom „ Izložba međunarodnog sporta “.  Nole, Pele, Mesi, Maradona, samo su neki od sportskih junaka današnjice čiji su dresovi i rekviziti predstavljeni na izložbi.

Rukometni gigant „Borac“ sa nazivom postavke izvedenom iz stihova klupske himne „ Rukomet, rukomet, Borac!“, bio je treći izložen u Muzeju sporta.  „Borac, to je ljubav moja“, naziv je postavke posvećene fudbalskom klubu iz Platonove povodom 95-te godišnjice rada.

Postavka koja prati 46. Borikov turnir u malom fudbalu, jedan od najznačajnijih na Balkanu. 

Predstojeća je peta izložba u Muzeju sporta, planirana za 29.11.2021.  „Borikov turnir“ prikazaće pobjedničke timove, njihove trofeje ali i najbolje igrače kroz 46 godina koliko turnir u malom fudbalu postoji.

Muzej sporta koji je pod okriljem Sportskog centra “Borik” spreman je da dočeka sve ljubitelje sporta i u svojoj drugoj godini kroz uvjek drugačije i zanimljivije postavke.