Nove sumnje za nelegalni iskop sljunka kod Vukosavlja i Modrice

Policijska uprava Doboj je u završnoj fazi kompletiranja pet privičnih prijava sa dokazima za nelegalni iskop šljunka u slivu rijeke Bosne od Doboja do Šamca, a još šest predmeta je u fazi pripreme i dokumentovanja za podnošenje Okružnom javnom tužilaštv u Doboju.

To je danas (srijeda) na konferenciji za medije u Doboj izjavio načelnik Policijske uprave Doboj Slobodan Radinković, prezentujući podatke da su u oblasti privrednog kriminaliteta materijalne  štete za devet mjeseci ove godine bile 5,5 miliona maraka, ali da će zasigurno u narednom periodu značajno se povećati taj iznos, jer policija intenzivno radi na suzbijanju nezakonitosti u toj  oblasti, u čemu nelegalna eksploatacija minerala svakako zauzima značajno mjesto.

"Tih pet kompletiranih predmeta će tužilaštvu biti predati do kraja ovog mjeseca, a šest predmeta u radu takođe kompletirani, sa foto i pisanom dokumentacijom dati tužilaštvu na daljni postupak i procesuiranje odgovornih do kraja ove godine",  rekao je medijima Radinković.

Osim prijava, koje su tokom ove godine uslijedile nakon pojačanog angažmana dobojske policije i tužilaštva u aktivnostima suzbijanja nelegalnog korišćenja minerala, prijave podnosi i neformalna grupa građana „Za legalnu i kontrolisanu eksploataciju šljunka iz korita rijeke Bosne“, dostavljanjem kompletne dokumentacije na osnovu prijava građana sa terena.

Tako su policiji i nadležnim organima, JU Vode RS i Inspektoratu RS, podnošene prijave za sumnje u nelegalni iskop šljunka kod Doboja, Vukosavlja, Modroiče i Šamca, sa konkretnim dokazima, odbnosno fotografijama i dokumentima.

"U fazi pripreme je prijave i za sumnje u prekomjerno iskopavanje šljunka kod Vukosavlja i Modriče na lokalitetu „Veliko Polje“, u blizini međuentitetske linije, na području RS. Dojave su nam da se radi i dvostruko većem iskopu od ugovorenog Javnim tenderom na nivou BiH i za potrebe Terminala Vc. Sumnje su da su više iskopane količine od potrebnih za gradnju Autoputa na ovom dijelu koridora završile u Hrvatskoj, što bi potvrdilo izrečene tvrdnje na nedavno održanom Okruglom stolu u našoj organizaciji u Doboju da je kotrolom otpremnica na granici utvrđeno da su višestruko više kamioni šljunka prevezli u Hrvatsku od količina navedenih u tim dokumentima",  kažu nam iz Grupe „Za legalnu i kontrolisanu eksploataciju šljunka iz korita rijeke Bosne“.

Podsjećamo, na tom Okruglom stolu, koji je Grupa organizovala i pozivu se odazvali predstavnici Ministarstrva vodprivrede, poljoprivrede i šumarstva, Inspektora RS, JU „Vode RS“, Okružnog javnog tužilaštva Doboj, Policijske uprave Doboju i drugi, izrečene su tvrdnje, koje nadležni nisu demantovali, da na granici sa Hrvatskom u nelegalnom prometu šljunkom BiH gubi biše desetina miliona maraka.

NASTAVLJEN ISKOP

Iz policijske stanice Modriča su u par navrata reagovali na prijavu Grupe za nelegalni iskop šljunka na međuentitetskoj liniji razgraničenja između opština Vukosavlje i Šamac. Sačinjeni su zapisnici, kompletiran predmet i dostavljen PU na daljne postupanje, ali je, prema tvrdnjama iz Grupe, firma iz Odžaka nastavila nelagalni iskop na području RS.

Lj. Đ.