Novi v.d. u vrućoj fotelji direktora Službenog glasnika RS

Vlada Republike Srpske imenovala je Milku Devušić za vršioca dužnosti direktora Službenog glasnika RS na period od 60 dana.

Devušićeva koja je dugogodišnji radnik Službenog glasnika u vruću fotelju v.d. direktora ove institucije imenovana je umjesto funkcionera Demosa Vladimira Jankovića koji je vrlo kratko bio na toj funkciji.

Janković je za v.d. direktora imenovan 4. maja umjesto Manojla Zrnića koji je otišao u penziju, ali je poslije samo dvadesetak dana podnio neopozivu ostavku.

- On se nije mogao nositi sa velikim pritiskom pod kojim je bio u vezi sa (ne)objavljivanjem nametnute odluke OHR-a. Naime, šef OHR-a Kristijan Šmit je 27. aprila donio odluku kojom se nameću izmjene i dopune Krivičnog zakonika RS. Tim izmjenama definiše se novo krivično djelo „Podmićivanje na izborima i u službi koja se finansira iz javnih sredstava“, a u odluci se kaže da izmjene stupaju na snagu osmog dana od dana objavljivanja u Službenom glasniku RS - objašnjava naš odlično upućeni izvor.

On ističe da je dosadašnji v.d. direktora Vladimir Janković bio pod pritiskom aktuelne vlasti u Srpskoj da ne objavljuje pomenutu odluku OHR-a, zato što Republika Srpska ne priznaje Kristijana Šmita za visokog predstavnika, pa bi eventualno objavljivanje njegove odluke značilo priznanje Šmita.

- S druge strane, Janković je strahovao da se zbog neobjavljivanja odluke ne nađe pod sankcijama SAD kao što se našao direktor Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove RS Dragan Stanković zato što je postupao po imovinskim zakonima RS koje je OHR stavio van snage - objašnjava naš izvor.

capital.ba

 

Tagovi: