Obnova zadužbine Nemanjića nakon tri vijeka u Gostovićima kod Zavidovića

Građevinci beogradskog konzorcija “KOTO”, u Gostovićima kod Zavidovića u FBiH, uveliko rade na obnovi zadužbine kralja Dragutina Nemanjića iz 14. vijeka, porušenog manastira “Sveti Pantelejmon”, u narodu poznatijeg kao manastir Udrim.

On je potpuno devastiran prije 320 godina, u vrijeme austrijsko-turskog rata, u velikom pohodu Eugena Savojskog na ove prostore. Od tada nije obnavljan, pa su se manastirska slava i drugi značajniji pravoslavni vjerski događaji obilježavali kraj ostatka njegovih zidina i temelja.

“Za obnovu smo dobili blagoslov mitropolita dabrobosanskog Hrizostoma, dozvolu za rekontrukciju izdao je Zavod za zaštitu spomenika kulture BiH, jer je manastir Udrim na listi nacionalnih spomenika BiH. Prije početka radova, u prvoj fazi obnove, otkopana je oltarska apsida, izvršena arheološka istraživanja, ispitivanje zemljišta i obezbijeđena sva potrebna projektna dokumentacija”, kaže administrator manastira Udrim i sveštenik Eparhije dabrobosnaske za Zavidoviće i Žepče, protojerej-stavrofor Zoran Živković.

U prvoj polovini ovog mjeseca ugovor su potpisali u ime Eparhije dabrobosanske protojerej-stavrofor Živković i Jovica Blagojević, direktor predstavništva beogradske firme “KOTO” u Banjaluci. Sa tim konzorcijem je prethodno potpisan i okvirni sporazum o izvođenju svih radova na obnovi, jer imaju potrebnu licencu za rekonstrukciju i restauraciju objekata, koji su na listama spomenika kulture.

“Radovi iz prve faze ugovora trajaće osam mjeseci, donator je federalno Ministarstvo prostornog uređenja, finansiraju se i dobrovoljnim prilozima vjernika, značajno i našiš iseljenika iz Amerike i Kanade”, rekao je Živković.

Dugo su trajale pripreme za izvođenje ovog značajnog projekta obnove, a Uprava manastira je prošle godine pokrenula proceduru za dobijanje dozvole za obnovu, te je nakon izrade projektne dokumentacije i pribavljanja neophodnih odobrenja, konačnu dozvolu dobila u martu ove godine.

DONACIJE

Kako bi se ponovo podigla zadužbina Nemanjića potrebna su značajna sredstva, pa su iz eparhije dabrobosanske uputili apel donatorima da, u skladu sa svojim mogućnostima, pomognu obnovu.

U BiH se prilozi za obnovu manastira mogu uplatiti na žiro račun Pravoslavne mitropolije dabrobosanske, manastir Udrim u Gostoviću broj 1610000205160055 otvoren kod Rajfajzen banke.

Uplata priloga iz inostranstva može se izvršiti prema instrukcijama Beneficiary bank: Raiffeisen bank Bosnia and Herzegovina, Swift code RZBABA2S, adress Zmaja od Bosne bb Sarajevo, BiH. Details of beneficiary: Iban code BA391610000205160055. Full beneficiary name: Pravoslavna mitrop dabro bos. Full beneficiary adress: Gostovic BB.

Lj. Đurić

Tagovi: