Oko 2.000 migranata u prihvatnim centrima BiH

U BiH u četiri privremena prihvatna centra smješteno je oko 2.000 ilegalnih migranata, a tom broju treba dodati i one koji nisu u centrima i koji su na određen način izvan sistema, podaci su institucija BiH i Međunarodne organizacije za migracije (IOM).

Prema posljednjim istraživanjima IOM sprovedenim u maju ukupan broj uočenih migranata na posjećenim lokacijama je 426, a svi su izjavili da nisu smješteni ni u jednom od privremenih prihvatnih centara u BiH. Procjenjuje se da se na posjećenim lokacijama nalaze 743 migranta, prenosi Večernji list, izdanje za BiH.

Broj uočenih migranata je niži u odnosu na prethodni nadzor, ali se broj migranata registrovanih pri dolasku u BiH značajno povećava, što potvrđuje i veliki broj novih registracija u kampovima zabilježenim kroz “Smart kamp” aplikaciju, a suprotno maloj prisutnosti u kampovima.

To upućuje na to da se veliki broj registruje na kraći period kako bi dobio humanitarnu pomoć, te potom odmah nastavi putovanje prema EU.

Tri najzastupljenije nacionalnosti izvan prihvatnih centara čine Pakistanci 30,4 odsto, zatim Avganistanci 29 odsto i Burundijci sedam odsto, a slijede migranti iz Irana 6,3 odsto, Bangladeša šest odsto i Iraka četiri odsto.

Prema statističkim podacima, većina migranata izvan prihvatnih centara čine muškarci 85,4 odsto, zatim žene 6,3 odsto, dječaci 5,8 odsto i djevojčice 2,5 odsto.

Većina uočenih migranata 71,1 odsto od ukupnog broja izjavila je da je u BiH ušla iz Srbije i iz Crne Gore.

Migranti su kao krajnju destinaciju u 39,7 odsto slučajeva iskazali za NJemačkom, potom Italijom 30 odsto i Francuskom 11 odsto.

srpskainfo.com

Tagovi: