Opština Šamac će stipendirati 26 studenata

Opština Šamac raspisala je konkurs za dodjelu 26 stipendija redovnim studentima osnovnih studija u akademskoj 2019/2020. godini čije je mjesto prebivališta u Šamcu, a školuju se na javnim visokoškolskim ustanovama u Republici Srpskoj i zemljama bivše Jugoslavije.

Konkurs će biti otvoren do 11. decembra, a u opštinskoj Službi za društvene djelatnosti kažu da će stipendije biti isplaćivane 10 mjeseci po 100 KM.

Kandidati će biti rangirani prema kriterijumima - visoka prosječna ocjena, nagrađivani studenti, studenti koji se školuju na visokoškolskim ustanovama čija zanimanja su deficitarna /fakultet prirodnomatematičkih nauka, tehničko-tehnoloških nauka, arhitektonsko građevinskog smjera, medicinskih nauka i fakultet za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju - logopedija/, te studenti iz čijih porodica na javnim fakultetima studiraju dva ili više studenata, a nisu korisnici stipendije.

Prednost će imati studenti bez jednog ili oba roditelja, djeca poginulih i nestalih boraca Vojske Republike Srpske, ratnih vojnih invalida od prve do četvrte kategorije, te djeca civilnih žrtava rata.

U konkursu piše da stipendije ne mogu dobiti studenti apsolventi, studenti master studija, oni koji su obnovili godinu i studenti stariji od 26 godina.