Osobe s lakšom kliničkom slikom neće biti testirane

U pojedinim lokalnim zajednicama evidentirano je pogoršanje epidemiološke situacije kada je riječ o virusu korona i zabrinjavajući je broj pozitivnih slučajeva u odnosu na broj testiranih, rekao je Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

"Epidemiološka situacija se iz dana u dan pogoršava. Institut i laboratorije su povećali broj testiranja", istakao je danas Zeljković i dodao da će biti formulisan način testiranja u lokalnim zajednicama, gdje kapaciteti nisu takvi da je moguće sva lica testirati i pregledati isti dan, odnosno da će lica s lakšom kliničkom slikom ostajati kod kuće, biće u izolaciji i pratiće se njihovo zdravstveno stanje.

"Ukoliko dođe do pogoršanja njihovog zdravstvenog stanja, biće upućeni u ambulantu, nakon čega će biti izvršena procjena za uzimanje uzorka i testiranje, koje će u tom slučaju ići mnogo brže", objasnio je Zeljković i ponovio da su u ovakvoj situaciji najbolja zaštita maska i fizička distanca.

"Imamo brzo širenje virusa s povećanim socijalnim kontaktima, a nažalost raste i broj umrlih", ističe Zeljković.

Odgovarajući na pitanje šta je uzrok povećanja broja zaraženih, Zeljković ističe da se ne upire prstom u pojedince i smatra da su kompletna zajednica i društvo odgovorni u ovakvim situacijama.

"Bitno je da se situacija stabilizuje i da se može krenuti ka smirivanju epidemiološke situacije", zaključio je Zeljković.

Epidemiolog Jela Aćimović kaže da je ovo rekordan broj potvrđenih slučajeva u jednom danu.

"Prešli smo brojku od 15.000 potvrđenih slučajeva pozitivnih od početka epidemije. Ukupno je 498 ljudi na bolničkom liječenju. Nikada nismo imali toliko hospitalizovanih, a samo u UKC RS broj hospitalizovanih je od juče (ponedjeljak) porastao za 22", rekla je Aćimovićeva.

Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH, rekao je da povećanje broja zaraženih u RS izaziva zabrinutost, ali da vjeruje da će za nekoliko dana, najviše sedam, uvedene epidemiološke mjere dati određene rezultate, prenose Nezavisne.

"Ako ih daju, onda ćemo ponovo otvoriti škole i ugostiteljske objekte. U suprotnom, moraćemo ostati pri postojećim mjerama", rekao je Dodik.

Istakao je da vlast RS čini sve da osposobi zdravstveni sektor da može da primi sve pacijente, te apelovao da građani poštuju mjere i time pomognu u smanjenju pritiska na taj sektor.

"Kada se očekivalo da će epidemija početi da jenjava, ona se ponovo razbuktala", naglasio je Dodik.

Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS, apelovao je na građane da porodična okupljanja svedu na najmanju mjeru, budući da postoji veliki porast broj zaraženih.

"Nažalost, i danas sam obaviješten da razne vrste porodičnih okupljanja znatno utiču na pogoršanje epidemiološke slike. Proslava jedne slave je dovela do toga da imamo niz zaraženih lica i da se virus vrlo brzo širi", rekao je Šeranić.

Vlada FBiH je na hitnoj telefonskoj sjednici prihvatila informaciju o epidemiološkoj situaciji u ustanovama socijalne zaštite kojima je osnivač Parlament FBiH, u kojoj je zaključeno da će u uslovima ozbiljno pogoršane kovid-19 epidemiološke situacije na cijeloj teritoriji FBiH, Federalno ministarstvo zdravstva pripremiti akt obraćanja Vlade FBiH vladama kantona, u kojem će se tražiti intenzivnije postupanje kriznih štabova kantonalnih ministarstava zdravstva, s ciljem preduzimanja restriktivnijih mjera, ukoliko se ocijeni da su potrebne, prema procjeni kovid-19 epidemiološke situacije u kantonu, posebno u ustanovama socijalne zaštite, koje zbrinjavaju ranjivu populaciju.

Savez sindikata RS apelovao je da svi poslodavci i radnici u Srpskoj, zbog usložnjavanja situacije s pandemijom, u potpunosti, bez izuzetaka, poštuju i primjenjuju sve mjere zaštite koje je propisao Institut za javno zdravstvo Srpske.

U posljednja 24 sata u BiH registrovano je 1.555 osoba pozitivnih na virus, od čega je u FBiH 909, u RS 625 i 21 u Brčkom. Prijavljen je i 21 smrtni slučaj, od čega je 15 iz FBiH, pet iz RS i jedan iz Brčkog. Najveći broj zaraženih u RS je u Banjaluci - 172, zatim u Bijeljini 99, po 33 iz Grаdiškе i Zvоrnikа i 30 iz Lаktаšа.

Zeljković: Zatvaranje škola preventivna mjera

Komentarišući veliko nezadovoljstvo javnosti koje je izazvala odluka o obustavi nastave, Alen Šeranić naveo je da je riječ o preventivnoj mjeri te da će ove sedmice biti razmotreni dalji koraci u vezi s odvijanjem nastave.

"Škola nije samo učionica, jer kada govorimo o školi, govorimo i o dolasku i odlasku iz škole, o djeci koja su u javnom prevozu, djeci koja se kada napuste školu druže. Štab kada razmatra mjeru to sagledava u cijelosti, tako da se nadam da ćemo ove sedmice dobiti dodatne podatke od Ministarstva prosvjete i kulture i onda ćemo razmišljati o daljim aktivnostima", rekao je Šeranić.

Branislav Zeljković kaže da su uputili preporuke Štabu u vezi sa zatvaranjem škola.

"Nije ista epidemiološka situacija u svakoj lokalnoj zajednici, a ovo je urađeno preventivno jer je visoka transmisija u zajednici i da ne dođe do širenja virusa među djecom", precizirao je Zeljković.

Zdravstveni kadar

Branislav Zeljković ističe da je svaki zdravstveni radnik izložen riziku, ali iako nose zaštitnu opremu ipak određeni broj postane pozitivan.

"Izvršena je preraspodjela kadra, da se pruži maksimalna pažnja kovidu-19, on zahtijeva angažman najvećeg dijela zdravstvenih radnika", rekao je Zeljković i dodao da sve bolnice raspoređuju kadrove na način da oni u smjenama mogu da rade na kovid odjeljenjima i servisiraju sve pacijente.

"Tako je zamišljen i naredni period, kada budu otvorene kovid bolnice. Postoje oprema, kreveti, kadrovi se edukuju, da ne smještamo sve pacijente u UKC RS", pojasnio je Zeljković. Dodao je da su sada su svi izloženi virusu i bitno je da se zdravstveni radnici zaštite, a kako kaže najrizičniji su oni koji rade na jedinicama intenzivne njege.