Osvještana kapela na novom pravoslavnom groblju

Na novom pravoslavnom groblju u Šamcu osveštana je novoizgrađena kapela. Izgradnju kapele su sa 50.000 maraka finansirali Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH i opština Šamac.

Kapelu posvećenu svetom apostolu i jevanđelisti Marku osveštao je episkop zvorničko- tuzlanski Fotije, koji je naglasio značaj ovog hrama za pravoslavni narod u šamačkoj parohiji.

- Ovo mesto je posebno značajno jer njime dobijamo mesto slave Božije, ali i mesto sabiranja našega naroda, mesto gde smo braća i sestre u ljubavi Hristovoj- rekao je episkop Fotije napomenuvši da to i jeste uloga svakog hrama Srpske pravoslavne crkve, jer podsjeća na osnovni temelj vjere - krst i vaskrsenje Hristovo.

Novo pravoslavno groblje uređeno je prije 13 godina, na površini od 17.100 kvadratnih metra isparcelisanih za 1.350 grobnih mjesta. Jedno je od malobrojnih koje nije imalo hram za vjerske obrede sahrane.

Načelnik opštine Šamac Đorđe Milićević rekao je da je hram na groblju izgrađen uz pomoć Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, a da je opština Šamac snosila troškove kompletne dokumentacije i obezbijedila osvjetljenje objekta.

- Zahvalni smo svima koji su pomogli gradnju kapele, a posebno Eparhiji zvorničko - tuzlanskoj koja je donirala sredstva za nabavku krsta na kapeli- rekao je Milićević.

On je podsjetio da Opština Šamac pomaže i nastavak gradnje spomen- kapele na groblju u Škariću, koja bi trebalo da bude završena i osveštana do sredine sljedeće godine.

M. L.