Petrović o kolapsu elektrosistema, na potezu NOS

Nezavisni operateri sistema tri države koje su ostale bez električne energije dobili su nalog da sistem vrate u najskorijem roku, potvrdio je za portal CAPITAL direktor Elektroprivrede Republike Srpske Luka Petrović.

- Snabdijevanje će biti uspostavljeno uskoro, a svi operateri dobili su instrukcije od kojih zavisi brzina normalizacije snabdijevanja. Svi proizvodni kapaciteti Republike Srpske stoje na raspolaganju - rekao je Petrović, ali ni on nije mogao da precizira šta je dovelo do ovog kolapsa.

Podsjećamo, cijela BiH, Crna Gora i trećina Hrvatske ostali su danas bez električne energije, a iako još nema zvaničnih informacija, u javnosti se spominje da nema zaliha električne energije zbog lošeg raspoređivanja, kao i da je do iskakanja sistema došlo usljed ekstremne temperature, skupa sa izrazito visokom potrošnjom i nespremnošću na ovaj scenario u junu.

Prema informacijama portala Istraga.ba, do pada elektroenergetskog sistema došlo je do disbalansa u prenosnoj mreži Elektroprenosa BiH.

Nezavisni operator sistema NOS, prema navodima, nije dobro predvidio potrebnu količinu energije tako da se pojavio manjak koji je izazvao kolaps u prenosnoj mreži.

Kao posljedica toga – oba bloka Termoelektrane Tuzla su iskočila i ugašena su, a ne mogu se pokrenuti bez nove energije.

Tagovi: