Počela rekonstrukcija "Begove kuće"

U Šamcu je počela druga faza sanacije i rekonstrukcije Stare biblioteka, ili nekadašnje “Begove kuće”- zaštićenog spomenika kulture. Vrijednost radova je 67.000 maraka.

Prema riječima pisca istorijskih knjiga Nikše Nezirovića, kuća je građena u periodu od 1898. i 1904. godine.

- Zgradu su gradili italijanski majstori u neomavarskom stilu što je bilo dosta popularno u to doba - rekao je Nezirović. On je dodao da je arhitekta “Begove kuće” bio Aleksandar Vitek, koji je projektovao i Vijećnicu u Brčkom.

Nakon Drugog svjetskog rata ovdje je bila smještena gradska biblioteka, do 1981. godine, a nakon toga Sud za prekršaje.

Načelnik opštine Šamac Đorđe Milićević rekao je da je zgrada Stare biblioteka značajna za grad i da će obnovom ove zgrade Narodna biblioteka, nakon više selidbi, biti vraćena na mjesto koje joj pripada.

- Za realizaciju ovog drugog dijela projekta, obnovu fasade i ugradnju stolarije, mi smo iz budžeta opštine obezbijedili 10.000 maraka, a od federalnog Ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica dobili smo 57.000 maraka - rekao je Milićević.

On je rekao da će sljedeće godine biti obrezbijeđen dodatni dio novca za unutrašnje uređenje, kako bi se do kraja 2020. godine Narodna biblioteka preselila u obnovljenu zgradu.

M. L.