Počelo deminiranje u Obudovcu dva

Na području šamačke mjesne zajednice Obudovac dva počelo je deminiranje terena. Radove u šumskom području površine 86.000 kvadratnih metara, izvodi Republička uprava Civilne zaštite.

Dugoočekivani radovi na deminiranju obližnje šume, obradovali su mještane, jer od rata nisu mogli koristiti put do poljoprivrednog zemljišta niti drva za ogrjev.

- Mislim da je to jako dobro za sve nas ovdje mještane jer strah je ići tamo, ko god radi njivu ili ide u drva, može svako da nastrada - rekla je Slavka Dujković iz Obudovca dva.

Deminrerski radovi odvijaju se u dvije faze- mašinska priprema i manuelni rad. Planirano je da ova površina bude očišćenja do sredine iduće godine.

Kristina Marindolac, glavni operativac za protivminsku akciju u RU Civilne zaštite RS rekla je da će radovi biti izvođeni do kraja deminerske sezone, do 15. decembra, te nastavljeni u martu sljedeće godine.

- Projekat je 86.000 kvadratnih metara, planirano je da se 60.000 uradi mašinskom pripremom, ostalo bi bilo manuelno deminiranje i deminiranje sa pregama, odnosno psima tragačima mina - rekla je Marindolac.

Ona je dodala da je za mještane Obudovca dva značajan i put, koji je mašinski tim RU Civilne zaštite napravio do radilišta, a koji će im ostati u trajnom vlasništvu.

Na području Obudovca dva označeno je još jedno potencijalno minsko polje. Površina od 138.000 kvadratnih metara naći će se na listi prioriteta za sljedeću godinu, rekao je Milan Blagojević, koordinator za deminiranje u Civilnoj zaštiti opštine Šamac.

- Preostao je još jedan zadatak u Obudovcu dva, a veže se za opštinu Pelagićevo i opštinu Šamac i on je takođe na listi prioriteta koju smo kandidovali Centru za uklanjane mina u BiH - rekao je Blagojević.

Na području Šamca preostalo je još oko 850.000 kvadratnih metara sumnjivih površina. Na listi prioriteta opštinske Civilne zaštite su lokaliteti u Batkuši, Obudovcu, Obudovcu dva, Srednjoj Slatini, Kornici, Gajevima i Lužanima.

M. L.