Podrška porodici: Za pronatalitetnu politiku 60.000 maraka

Opština Šamac je ove godine u budžetu planirala 60.000 maraka za podršku pronatalitetnoj politici. Jednokratne novčane pomoći dodjeljuju se mladim bračnim parovima za zasnivanje i proširenje porodice, kao i roditeljima prvačića.

Šestočlana porodica Mehmedi iz Šamca, u kojoj su dva školarca i dvoipogodišnji blizanci, živi skromno. Muhamed radi sezonske poslove kako bi prehranio porodicu, a jedini stalni mjesečni prihodi su dječiji dodatak i pomoć opštine od 100 maraka.

- To nam mnogo znači u ovoj situaciji u kojoj se nalazimo, da možemo kupiti osnovne stvari za djecu, recimo sredstva za higijenu, pelene za bebe i hranu za njih - kaže Muhamed Mehmedi.

Prošle godine je uz Mehmedije, pravo na mjesečnu novčanu naknadu za porodice sa četvoro i više djece ostvarilo još 19 porodica. Osim toga, u okviru opštinske pronatalitetne politike, sredstva se dodjeljuju i za novorođenčad, kao i za vantjelesnu oplodnju.

- To je jedan set mjera jedne nove socijalne politike koju provodimo tri godine, a koja podrazumijeva manje davanja za neke druge oblasti, kroz uštede, smanjivanje troškova i optimalnije poslovanje da bi ta sredstva usmjerili tamo gdje je to potrebnije - rekao je načelnik opštine Đorđe Milićević.

Milićević podsjeća da se, prema skupštinskoj odluci, za novorođenčad, odnosno prvo i drugo dijete roditeljima isplaćuje po 100 maraka, za treće 1.000 maraka, a četvrto i svako naredno po 500 maraka.

Opština novčano podržava i vantjelesnu oplodnju, raspisan je javni poziv za mlade bračne parove, a po tom osnovu jedna porodica može da ostvari 2.500 maraka.

Pronatalitetna politika opštine Šamac obuhvata i jednokratne novčane pomoći za roditelje prvačića. Na početku školske godine, 102 prvačića dobila su po 100 maraka.

M. L.