Poljoprivrednici pripremaju set mjera za zaštitu domaće proizvodnje

Proizvodnja svinjskog i goveđeg mesa ugrožena je neumjerenim uvozom žive stoke, mesa i prerađevina od mesa, smatraju uzgajivači stoke. U očekivanju formiranja Savjeta ministara BiH, Savez udruženja poljoprivrednih proizvođača RS priprema set mjera za zaštitu domaće proizvodnje koji će predložiti resornom ministru.

Čedomir Borojević iz Tišine u savremenoj farmi ima 490 goveda svih uzrasta. Osnovna djelatnost farme “Borojević” je proizvodnja mlijeka, mada na godišnjem nivou u tovu ima oko 90 muških junadi, koje isporučuje klaonicama u okruženju. Problemi s kojima se susreće su niska otkupna cijena mesa i mala potražnja, budući da se znatna količina goveđeg mesa i žive stoke uveze što je, smatra Borojević, štetno po domaću proizvodnju.

- Mi smo od tih 90 junadi isporučili 30 grla sa prosječnom težinom iznad 750 kg. To predstavlja izuzetno velik problem jer je potrošena velika količina hrane, a s druge strane, na farmi koja ima rešetkasti pod dolazi do pucanja rešetki, oštećivanja nogu i ko zna čega sve ne kada je u pitanju ova proizvodnja na farmi - kaže Borojević.

Jedna od mjera za prevazilaženje problema u proizvodnji mesa jeste ograničenje uvoza mesa i žive stoke. Odluku o tome može da donese Savjet ministara BiH, kažu u Savezu udruženja poljoprivrednih proizvođača RS. Stoga pripremaju prijedlog seta mjera za zaštitu domaće proizvodnje.

- U posljednjih 10 godina mi imamo konstantan problem sa prekomjernim uvozom sumnjivog mesa i stalno apelujemo nadležnim institucijama. Znamo da u svim sporazumima gdje je potpisnik BiH postoje klauzule koje omogućavaju zaštitu domaće proizvodnje, ali za to nažalost nije bilo dovoljno sluha. Zato s pravom očekujemo da će novi saziv ministara to riješiti- rekao je predsjednik Saveza usruženja poljoprivrednih proizvođača RS Stojan Marinković.

Ograničenje uvoza mesa i pojačane kontrole kvaliteta u određenoj mjeri bi zaštitile domaću proizvodnju i zdravlja stanovništva. Dugoročno, problem neumjerenog uvoza žive stoke, mesa i prerađevina od mesa treba rješavati sistemski, uz primjenu odgovarajućih podsticajnih mjera, naglašava Marinković.

M. L.