Prijedorski medij propada, a gradonačelnik se reklamira kod konkurencije

Radnici "Kozarskog Vjesnika", čiji je osnivač grad Prijedor stupiće sutra u štrajk upozorenja zbog loše finansijske situacije u ovoj medijskoj kući.  Dok gledaju kako da prežive i održe glavu iznad vode, na drugoj strani gradska uprava planira da se reklamira kod drugih medija i sve to plati 100.000 maraka.

Prema saznanjima CAPITAL-a, zaposlenima se za doprinose duguje oko 120.000 maraka. Kako se ova obaveza ne izmiruje plaćaju punu cijenu liječenja što je ogromno opterećenje za plate koje su ispod prosjeka u struci. Na sve to, Poreska uprava RS upozorava da će im blokirati račun.

Zbog teške situacije u našoj medijskoj kući, neuplaćenih doprinosa, rješenja o blokadi računa koji je došao na adresu naše medijske kuće, prinuđeni smo da stupimo u štrajk upozorenja. Sa štrajkom krećemo sutra u podne, u prostorijama redakcije "Kozarskog Vjesnika" - stoji u saopštenju koje potpisuje predsjednik sindikalne organizacije Radmila Radinović Petrović.

"Kozarski Vjesnik" ima svoj radio, televiziju i časopis koji izlazi jednom sedmično. Oko 80 odsto prihoda im dolazi iz budžeta grada Prijedora, dok preostali dio moraju da obezbjede sami na tržištu.

Međutim, prema riječima Radmile Tadić, audio motažera i tehničkog realizatora na radiju te člana štrajkačkog odbora to ne bi bio problem da oprema na kojoj se radi nije zastarjela.

Kozarski Vjesnik’ nije u mogućnosti da se prijavi na raspisan tender, jer nema tehničke mogućnosti, ni opremu. Mi, prije svega, kadrovski jako loše stojimo. Potreban nam je tehnički direktor koji zna da organizuje posao. Oprema sa kojom radimo ne prati trendove, a novac koji smo dobili da je obnovimo otišao je za plaćanje dugova - priča ona.

Dodaje da je situacija već duže vrijeme loša, a da je sada samo kulminirala.

Dovedeni smo u situaciju da umjesto jedne marke za participaciju, plaćamo 40 za pregled kod ljekara jer nam doprinosi nisu uplaćeni. Direktori se mijenjaju, ali probleme niko ne rješava. Smatram da bi grad Prijedor trebao više da brine o nama, da ima svoj RTV dom koji bi bio od velikog značaja za lokalnu zajednicu i koji bi plasirao bitne informacije koje će sutra privući investitore, a koji obezbjeđuju egzistenciju stanovništvu - izjavila je Tadićeva.

Na drugoj strani grad Prijedor je raspisao tender za praćenje aktivnosti vrijedan 100.000 maraka, odnosno 117.000 sa PDV-om, što bi, na primjer, bilo dovoljno da se plate dugovi "Kozarskog Vjesnika", a koji bi usput za taj novac mogao da promoviše svog osnivača.

Međutim, iako su lokalna zajednica, traže televiziju koja može da promoviše njihove aktivnosti na regionalnom nivou.

Tačnije, onaj ko planira da pošalje ponudu, mora da ima zemaljski signal u Banjoj Luci, Foči, Bijeljini i Trebinju te da raspolaže sa opremom vrhunskog kvaliteta.

Praviće se prilozi sa terena o aktivnostima gradske uprave kao i informacije o životu i aktivnostima građana koji žive i rade u Prijedoru.

Za taj novac televizija koja dobije ugovor dužna je i da organizuje gostovanje gradonačelnika i drugih predstavnika grada, kao i snimanje montaža i emitovanje reportaže o Prijedoru.

Naloge za medijsko praćenje bilo koje vrste izdaje šef Kabineta, a po odobrenju gradonačelnika uključujući i medijsko praćenje rada i izvještavanje o radu javnih preduzeća i ustanova čiji je osnivač grad Prijedor - stoji u tenderskoj dokumentaciji.

capital.ba

 

Tagovi: