Priznanje za srpsku zajednicu u Kanadi (FOTO)

Srpskoj zajednici u kanadskom gradu Nijagara veliko priznanje za rad i doprinos lokalnoj zajednici stiglo je iz Saveznog kanadskog Parlamenta.

Parlametarac Toni Baldineli uručio je plaketu Srpskoj zajednici u Nijagari za organizaciju Dana Nikole Tesle koji je ove godine održan jubilarni, 10. put. Priznanje je primio koordinator ove manifestacije Borislav Živković. 

Srpska škola „Nikola Tesla“ zajedno sa Kanadskim Teslinim tehničkim muzejom i Nacionalnim parkom Nijagarini vodopadi u ovom kanadskom gradu svake godine 10. jula, povodom Teslinog rođendana, organizuje Dan Nikole Tesle.

"Kao članu Parlamenta zadovoljstvo mi je da srpskoj zajednici u Nijagari čestitam na organizaciji 10. Dana Nikole Tesle. Ovaj Dan je veoma značajan događaj u našoj zajednici. Želim vam da sa uspehom nastavite organizaciju ove manifestacije i u godinama koje dolaze", naveo je parlamentarac Toni Baldineli i obećao podršku u narednim obilježavanjima dana ovog velikog naučnika.

Kako je saopštila Srpska škola „Nikola Tesla“ slično priznanje srpska zajednica je ranije dobila i od zvaničnika gradskih vlasti.

Zahvaljujući inicijativama Srpske zajednice u Nijagari i Kanadi, ali i uz podršku loklanih kanadskih vlasti u Nijagari se svake godine kod spomenika Nikoli Tesli održava Teslin dan, a 10. jul je u zvaničnom kalenedaru ovoga grada. Od prošle godine centralni trg koji obuhvata plato iznad vodopada do stare hidroelektrane nosi naziv Trg Nikole Tesle.

 U planu je da se dio ove hidroelektrane sa početka 20. vijeka, koja je primijenila Tesline patente, uredi u Kanadski muzej Nikole Tesle.

Svetozar Dančuo