Raspisan tender od 1,3 milijarde KM za autoput Vukosavlje – Rača

„Autoputevi Republike Srpske“ raspisali su danas međunarodni tender za gradnju tri dionice autoputa od Vukosavlja, preko Brčkog i Bijeljine, do Rače i granice sa Srbijom, ukupne vrijednosti 1,3 milijarde maraka bez PDV-a, saznaje portal CAPITAL.

Tender je podjeljen na tri lota, odnosno na dionicu Vukosavlje – Brčko čija je procijenjena vrijednost 600 miliona, na dionicu Brčko – Bijeljina koja bi trebalo da košta 310 miliona, te na dionicu Bijeljina – Rača vrijednosti 440 miliona KM.

Tako bi pomenuti autoput od 70 kilometara trebalo da košta ukupno milijardu i 350 miliona maraka bez PDV-a.

Dionica Vukosavlje – Brčko duga je oko 33 kilometra, dionica Brčko – Bijeljina 17 kilometara, a Bijeljina – Rača 20 kilometara.

Dionica Vukosavlje – Brčko će imati tri petlje, dok će jedna petlja biti na dionici Brčko – Bijeljina, a na trećoj dionici Bijeljina – Rača predviđena je gradnja dvije petlje i novi carinski terminal na kraju dionice, odnosno na granici sa Srbijom.

Postupak za izbor izvođača radova biće sproveden putem takmičarskog dijaloga, a predviđeno je da broj kandidata kojima će se dostaviti poziv za učešće u dijalogu bude ograničen na četiri.

Ugovor će biti dodijeljen po kriterijumu ekonomski najpovoljnije ponude.

„Kandidat ili grupa kandidata kojima budu dodijeljeni ugovori biće obavezni da obezbijede 85 odsto ili više finansijskih sredstava za projektovanje i izgradnju“, navedeno je u tenderskoj dokumentaciji.

Vlada RS daće garanciju za otplatu kreditnih obaveza za ovaj projekat.

Rok za preuzimanje tenderske dokumentacije je 13. septembar, a za predaju ponuda „Autoputevima“ 25. septembar.