Šarovićevo friziranje SDS-ovog Vaterloa

Analiza rezultata Srpske demokratske stranke na lokalnim izborima napravljena je tako da katastrofu ove stranke predstavi kao njenu veliku pobjedu. U analizi, između ostalog, piše da je SDS dobio dvije opštine više u odnosu na 2016. godinu iako su dobili tek jednu manje.

Analitičari SDS-a su u analizi, koja je u posjedu našeg portala, zaboravili Doboj i Srebrenicu. Samim tim su rezultati SDS-a neznatno bolji, baš kao što su rezultati SNSD-a drastično lošiji. U analizi se navodi i da je na lokalne izbore izašlo 104.138 glasača manje nego na izbore 2016. godine, iako je ove godine glasalo 48.000 birača manje nego prije četiri godine.

Izborna kampanje je SDS koštala 209.518 maraka. Na štampanje raznog materijala potrošeno je 43.489 KM, na bilborde i oglašavanja 62.925, na medijsko praćenje 93.479, na internet oglašavanje 5.577 KM.

Stranka na čijem je čelu Mirko Šarović izgubila je Kostajnicu, Osmake, Rudo i Gacko, a dobila je, sama ili koalicioni, Bileću, Ljubinje, Han Pijesak, Bratunac, Stanare, Modriču, Brod i Banju Luku. SDS je ostvario 51 mandat manje u lokalnim parlamentima (bez Doboja i Srebrenice) nego na izborima 2016. godine.

„SDS je napravio nominalno lošiji rezultat stranačkih glasova u odnosu na lokalne izbore 2016, iako je osvojio više načelničkih pozicija. Pored slabijeg relativnog rezultata stranke u odnosu na lokalne izbore 2016, manji je i broj osvojenih mandata za lokalne parlamente za 3,84 odsto. Posebno zabrinjava pad glasova u velikim centrima“, navodi se u ovoj analizi.

U SDS-u smatraju da je značajan broj glasova ove stranke otišao Ujedinjenoj Srpskoj, DNS-u i DEMOS-u. Razlika glasova novoformirane stranke Miće Mićića SDS Semberije je, navodi se u analizi, razlika koja nedostaje SDS-u.

„Pad procenta i broja stranačkih glasova SDS-a je rezultat unutrašnjih problema u stranci i dugotrajne konsolidacije stranke nakon opštih izbora 2018. godine, nedovoljnih kapaciteta pojedinih odbora da odgovore na zahtjeve organizovane kampanje i ’bavljenje sobom’, slabe organizacije stranke i stranačke infrastrukture, slabe motivacije i odsustva javne promocije i aktivnosti u dijelu odbora zbog kalkulisanja rukovodećih ljudi u odborima i politike nezamjeranja. Među razlozima ovakvog rezultata su i narušeni međuljudski odnosi i frakcije unutar stranke i borba na kandidatskim listama kroz vođenje negativne kampanje prema ’konkurenciji’ na listi i zanemarivanje prioritetnog rezultata za stranku i načelnika“, stoji u analizi SDS-a.

Prema ovoj analizi samo je Izborna jedinica 4 ostvarila relativni rast rezultata, dok svi ostali imaju pad. Posebno, navodi se dalje, zabrinjava kontinuitet lošeg procenta rezultata u IJ 3 i 7 koji je ispod deset odsto. Zbog toga je pojedinim gradskim i opštinskim odborima potrebna hitna konsolidacija. U prvom redu se nalaze Prijedor, Banja Luka, Mrkonjić Grad, Zvornik, Pale, Nevesinje, Gacko i Trebinje.

Nakon ovih slijedi konsolidacija u Oštroj Luci, Krupi na Uni, Petrovcu, Ribniku, Šipovu, Jezeru, Kneževu, Vukosavlju, Doboju, Pelagićevu, Šekovićima, Vlasenici, Osmacima, Rogatici, Trnovu, Istočnom Novom Sarajevu, Novom Goraždu i Rudom.

„Konsolidaciju nabrojanih odbora treba da provode oni funkcioneri stranke koji su napravili dobar izborni rezultat i da se dobre prakse i uspješni modeli rada prenose na ove odbore. Paralelno sa ovim aktivnostima na unutrašnjem planu stranka treba da preduzme sve potrebne radnje i obezbijedi podršku za stvaranje i održavanje skupštinskih većina u sredinama gdje je pobijedio naš kandidat za (grado)načelnika“, navodi se u analizi SDS-a.

SDS je na ovim izborima izgubio 50.000 glasova, ali se to u ovoj analizi ne pominje, kao što se ne govori čija je to odgovornost.

Na 57 stranica ni u jednoj rečenici se ne pominje odgovornost predsjednika SDS-a Mirka Šarovića za ovakav rezultat. Podsjećamo, Mladen Bosić je 2016. godine podnio ostavku nakon lokalnih izbora na kojima je Savez za promjene ostvario više nego slab izborni rezultat.

Nakon opštih izbora 2018. godine sa mjesta predsjednika stranke se povukao i Vukota Govedarica nakon što je izgubio predsjedničku trku od Željke Cvijanović. Govedarica je na Skupštini SDS-a, koja je održana u junu prošle godine, povukao svoju kandidaturu za predsjednika stranke u korist Mirka Šarovića koji je potom pobijedio Milana Miličevića.

G. Dakić

Tagovi: