Šljunkari zgrću milione nelegalnim eksploatacijama, poplave su posljedica (FOTO)

Štete prouzrukovane nelegalnim radnjama u eksploataciji materijala iz vodotokova u Republici Srpskoj su nemjerljive, a posebno su izražene u donjem toku rijeke Bosne od Doboja do Šamca i njenog ulivanja u rijeku Savu.

Preduzeća koja se bave eksploatacijom minerala iz vodotokova sa JP "Vode Srpske" zaključuju ugovor o količini izvezenih minerala, prvenstveno u svrhu čišćenja vodotokova, kako rijeke ne bi predstavljale opasnost od izlivanja i plavljenja poljoprivrednih dobara ili nanijele štetu od poplava.

Umjesto toga, šljunkari to koriste prevashodno radi sticanja profita, a pritom čine koruptivne radnje na štetu budžeta lokalnih zajednica i entitetskog budžeta. Kao izražen primjer sumnji u koruptivne radnje, kada je u pitanju korišćenje minerala, navodi se upravljanje vodotokom rijeke Bosne, na području Doboja, Modriče, Vukosavlja i Šamca.

Tako su poslednjih mjeseci PU Doboj i Okružno tužilaštvo Doboj podiglo optužnicu protiv dvojice vlasnika šljunaka iz Doboja, koji su godinama nelegalno eksploatisali šljunak, čime su uskratili sredstva budžetu RS i stekli protivpravnu imovinsku korist od 3,3 miliona maraka.

Uglavnom, šljunkari se u vađenju šljunka ne pridržavaju u ugovoru preciziranih količina, mineral vade izvan određenih područja, većinom na poljoprivrednom zemljištu, prijavljuju znatno manje količine izvađenog šljunka i time izbjegavaju plaćanje koncesione naknade i čine niz drugih nezakonitih radnji.

Samo za šest mjeseci 2019. godine, MUP RS je iznio podatak, šljunkari su pribavili protivpravnu korist 8,5 miliona maraka, a godišnje nije rijedak slučaj da se radi i o desetinama miliona maraka štete.

Posljedice tih radnji su, osim materijalne štete i poplave, koje se na na materijalnim dobrima mjere u milijardama KM, a nemjerljive su, uzimajući u obzir činjenicu da se u njih ubrajaju i ljudski životi. Od rijeke Bosne 2014. godine u poplavama je samo u Doboj bilo deset žrtava, a po dvoje u Modriči i Šamcu.

KAMPANJA

Protiv neodgovornih vlasnika šljunkara svoj glas počinju sve otvorenije da dižu i građani. Sa područja Doboja je organizovana jedna grupa građana, a iz Modriče, Vukosavlja i Šamca druga, koje se namjeravaju odlučno uhvatiti sa problemom nelegelne eksploatacije šljunka iz rijeke Bosne.

Podršku će im pružiti Centri civilnih inicijativa u okviru projekta "Podrška građanima u borbi protiv korupcije", potpomognutog od strane USAID.

Lj. ĐURIĆ