Stanivuković bez komentara o gubitku milionski vrijednog zemljišta

Gradonačelnik Banje Luke Draško Stanivuković i gradski menadžer Bojan Kresojević danima izbjegavaju da odgovore kakav je stav Grada u vezi sa najavljenim prinudnim izvršenjem nad milionski vrijednim zemljištem Stare autobuske stanice.

Riječ je o zemljištu u samom centru grada na kojem se trenutno nalazi parking, a oko kojeg se preduzeće „Autoprevoz“ i Grad Banja Luka godinama spore.

Zemljište je na kraju brojnih sudskih postupaka pripalo banjalučkom preduzeću, a Okružni privredni sud u Banjoj Luci je za 13. april ove godine zakazao sprovođenje prinudnog izvršenja.

Iako je prošlo deset dana od kada je doneseno rješenje, u Gradskoj upravi se ne oglašavaju po ovom pitanju.

Novinari CAPITAL-a su proteklih dana bezuspješno pokušali da dobiju komentar gradonačelnika ili gradskog menadžera.

Tako je ostalo nejasno da li će i nakon 13. aprila na toj lokaciji biti parking, odnosno da li će Grad prihvatiti ponudu „Autoprevoza“ da im daju dio prihoda od naplate parkinga ili će vlasnici, kako su već najavili, ograditi svoje zemljište u slučaju da ne postignu dogovor sa predstavnicima Grada.

Direktor „Autoprevoza“ Sladomir Đurić ponovio je danas za CAPITAL da su oni i dalje spremni za dogovor sa Gradom kako bi se na toj lokaciji i dalje mogao naplaćivati parking, ali da dio prihoda ide i njima.

Ukoliko ne bude sluha u Gradskoj upravi za postizanje dogovora, rekao je da će oni ograditi svoje zemljište i neće dozvoliti bilo kome ulazak.

Kaže i da je nejasno da ih još niko od predstavnika Grada nije kontaktirao iako su poslali jasan znak da su za dogovor.

- Na tom parkingu ima oko 350 mjesta tako da će sigurno biti problem za ljude koji svakodnevno tu parkiraju vozila ukoliko to i dalje ne budu mogli - rekao je Đurić.

Podsjećamo, sud je nakon dvije godine prihvatio zahtjev „Autoprevoza“ i za 13. april zakazao prinudno izvršenje koje će sprovesti sudski izvršitelji uz asistenciju sudske policije i policije.

Inače, „Autoprevoz“ je ovo zemljište još prije desetak godina prodao firmi “Bewo real estate”, te će ga u skladu sa ugovorom prvo preuzeti „Autoprevoz“, a zatim predati toj firmi.

Na osnovu sudskih presuda „Autoprevoz“ je vlasnik i drugih parcela u samom centru grada na kojem je izgrađena Vidovdanska ulica, trotoari, park u kojem je spomenik „12 beba“, kao i takozvani „krašev“ parking, ali da za njih nisu tražili ulazak u posjed.

Međutim, „Autoprevoz“ nije tražio ulazak u posjed tih nekretnina već je podnio tužbu protiv Grada tražeći da oni preuzmu tu imovinu, a njima plate naknadu od 12 miliona KM.

Međutim, Grad je odgovorio protivtužbom, i taj spor je još na samom početku.

Spor između „Autoprevoza“ i Grada oko zemljišta vrijednog desetine miliona maraka traje skoro dvije decenije, a konačnu riječ dao je Ustavni sud BiH koji je poništio presudu Višeg privrednog suda u Banjaluci u korist Grada i potvrdio presudu Okružnog privrednog suda da je stara autobuska stanica vlasništvo “Autoprevoza”.

capital.ba

Tagovi: