U Banjoj Luci otvorena izložba Galerije Matice srpske

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić otvorila je večeras u Muzeju savremene umjetnosti Srpske u Banjoj Luci izložbu koja ilustruje srpsku likovnu umjetnost, njene uzore, opredjeljenja i domete od posljednjih decenija 19. do sredine 20. vijeka.

Izložba "Kolekcija kao ogledalo: Modernizam u djelima umjetnika iz kolekcije Galerije Matice srpske" realizuje se u godini obilježavanja jubileja 175 godina od osnivanja Galerije Matice srpske, te predstavlja 86 umjetničkih djela, 75 slika, sedam skulptura i četiri grafike.

Trivićeva je rekla da je važno što su predstavljena djela najznačajnijih likovnih umjetnika.

- Publika će kroz umjetnička djela Đorđa Krstića, Uroša Predića, Paje Jovanovića, Nadežde Petrović, Stevana Aleksića, Save Šumanovića, Milana Konjovića, Danice Jovanović i Milana Milovanovića moći da iščitava društvene i umjetničke okolnosti u kojima su djela nastajala, kao u ogledalu kako to naslov izložbe ukazuje - istakla je Trivićeva.

Ona je pohvalila saradnju Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske i Galerije Matice srpske iz Novog Sada koja baštini jedan od najbogatijih fondova srpske likovne umjetnosti novijeg doba.

- Ministarstvo prosvjete i kulture ubuduće će pružati podršku vrijednom timu Muzeja savremene umjetnosti Srpske u realizaciji programskih sadržaja, a sve s ciljem promocije domaće savremene umjetničke produkcije, umjetnosti i umjetnika iz Republike Srpske, te maksimalno podražavati i ovakve vidove saradnje sa drugim institucijama kulture - naglasila je Trivićeva.

Direktor Muzeja savremene umjetnosti Srpske Sarita Vujković rekla je da su na izložbi "Kolekcija kao ogledalo" javnosti izložena i djela manje poznatih slikara koji su svojom djelatnošću ostavili trag u istoriji srpske umjetnosti, ali i kolekciji Galerije Matice srpske.

- Čast nam je da ponovo imamo priliku da sarađujemo sa kolegama iz Galerije Matice srpske sa kojima već više od deceniju razmjenjujemo iskustva i umjetničke prakse - poručila je Vujkovićeva.

Autor izložbe i upravnik Galerije Matice srpske Tijana Palkovljević Bugarski istakla je da je ponosna što se dio jubileja odvija u Banjoj Luci, što govori o dobrim odnosima Novog Sada i Banja Luke i Republike Srpske i Republike Srbije.

- Ovo je izložba na kojoj je svaka slika izložba za sebe i u kojoj će publika sasvim sigurno uživati - naglasila je Bugarski.

Pomoćnik ministra za kulturno nasljeđe i digitalizaciju Republike Srbije Danijela Vanušić rekla je da večerašnja izložba banjalučkoj publici predstavlja ne samo ogledalo srpskog modernizma i društvenih prilika, nego i ogledalo višegodišnje saradnje Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske i Galerije Matice srpske, kao i resornih ministarstava Srpske i Srbije.

Tokom trajanja izložbe posjetioce očekuju stručna tumačenja i prigodna predavanja.

Izložba će biti otvorena do 20. decembra, a održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske i Ministarstva kulture i informisanja Srbije, te grada Beograda.

 

nezavisne.com