U Brvniku niče savremena farma koka nosilja, proizvodnja konzumnih jaja počinje iduće godine

U Brvniku kod Šamca kompanija “Agreks” iz Donjeg Žabara počela je izgradnju farme za uzgoj koka nosilja, investicije vrijedne oko pet miliona maraka. Za opštinu Šamac, ova investicija značajna je s aspekta otvaranja novih radnih mjesta.

U kompleksu pet objekata, biće u otvorenom uzgoju 150.000 koka nosilja, a savremeni sistem proizvodnje konzumnih jaja, “Agreksu” je otvorio vrata evropskog tržišta.

Direktor Predrag Miličić kaže da je ovo proširenje proizvodnje plansko, te da će ovaj kompleks biti jedinstven u BiH jer će ispunjavati sve propisane uslove za izvoz jaja na tržište Evropske unije.

Odlučili smo da na području opštine Šamac radimo ovaj kompleks, prvenstveno zbog jednog profesionalnog i domaćinskog odnosa opštinske uprave prema privrednicima i investitorima i veoma povoljnog poslovnog ambijenta”, rekao je Miličić.

Miličić je napomenuo da je opredjeljenje ovog preduzeća da zapošljava radnike sa područja na kojem posluju i da će to i sada biti slučaj.

U Brvniku su veoma zadovoljni radovima koji se izvode, a mogućnost dobijanja posla u svom selu bilo bi dodatni podstrek mladima.

Jedna od anketiranih mještanki kaže da je velika stvar što će zapušteni objekti napokon biti sanirani, dok njen komšija kaže da su u selu čuli da bi moglo biti posla na farmi i da mnogi s nestrpljenjem očekuju da kompleks bude završen.

Načelnik opštine Šamac Đorđe Milićević ne krije zadovoljstvo što je lider regiona u proizvodnji konzumnih jaja odlučio baš u Brvniku da gradi savremeni pogon.

Mi smo se u proteklom periodu maksimalno trudili da budemo na usluzi svim investitorima i privrednicima koji su željeli da otvore firmu na području naše opštine, a u ovom konkretnom slučaju, posebno je važno što je to proizvodni kapacitet koji će omogućiti nova zapošljavanja”, rekao je Milićević.

Milićević je podsjetio da je rezultat povoljnog poslovnog ambijenta na kojem su radili u protekle tri i po godine, 300 radnika više u odnosu na početak 2017. godine. U vrijeme korona virusa, broj radnika je manji za oko 50, te je sada ukupno zaposleno oko 2.250 radnika.

Opština Šamac, u cilju podrške razvoju privrede i zapošljavanja, investitorima koji žele poslovati na ovom području, obezbijedila je niz administrativnih olakšica prilikom osnivanja firmi, a dodjeljuje i podsticaje za nova radna mjesta i osavremenjavanje proizvodnje.

M. L.

Tagovi: